Ontdek de beste cadanssensoren voor jouw fiets

Het kan best waardevol zijn om je cadans te kunnen meten. Weet je je cadans, dan kan je op een constant tempo fietsen en kan je gerichter trainen.

Hieronder zullen wij ingaan op, wat volgens ons, de beste cadanssensoren zijn. Ook zullen we ingaan op wat het nut is van een cadanssensor en waar je op moet letten bij de aanschaf van een.

Wat is een cadanssensor en wat is het nut ervan?

Een cadanssensor meet het aantal omwentelingen die je maakt per minuut. De sensor zit bevestigd aan je trapper en op die manier worden het aantal omwentelingen per minuut gemeten. Dit noem je ook wel rotaties per minuut (RPM).

Het aantal rotaties per minuut is iets wat vooral fijn is voor wielrenners om te weten. Als je eenmaal je cadans weet, dan kan je een constant tempo fietsen en dus erg gericht trainen.

Voor de meeste wielrenners ligt de cadans (rpm) tussen de 80 en 100. Als je namelijk 80 tot 100 rotaties per minuut maakt, dan trap je niet te snel en hoef je ook niet te veel kracht uit te oefenen. Op die manier kan je lekker doortrappen en het lang volhouden.

Als je een lage RPM hebt dan zal je merken dat je harder moet trappen, wat meer kracht kost. Je zal hierdoord sneller verzuren. Heb je een te hoge RPM dan zal je gaan merken dat je hartslag sneller omhoog gaat. Beide niet zo prettig. Mocht je nog zoekende zijn naar wat voor jou de fijnste trapfrequentie is, probeer dan eens een RPM van tussen de 80 en 100 te fietsen.

Onze keuze voor de beste cadanssensoren

Hieronder hebben we onze keuze voor de beste cadanssensoren kort toegelicht.

Wahoo RPM cadanssensor

RPM Cadanssensor - Wahoo - ANT+ Bluetooth

39,99
Betersport.nl
as of 21 september 2022 03:09

De Wahoo RPM cadanssensor is een compacte sensor die slechts 7 gram weegt. De sensor is eenvoudig aan de binnenkant van je trapper te monteren middels dubbelzijdige tape of kabelbinders die beide meegeleverd worden.

De cadanssensor beschikt over Bluetooth Smart, ook wel Bluetooth 4.0 genoemd. Het is mogelijk om verbinding te maken met een iOS apparaat (vanaf iPhone 4S), Android apparaat (vanaf Android 4.3) of fietscomputer met ANT+. Op die manier kan je tijdens het fietsen je cadans (rpm) aflezen. De LED-lampjes op de candanssensor geven blauw licht zodra deze verbonden is.

De batterij van de sensor gaat tot zo’n 2 jaar mee. Niet onbelangrijk, de cadanssensor is spatwaterdicht. Je moet deze niet in het water gaan doen maar de sensor kan zeker tegen een regenbui.

Houd hier rekening mee bij de aanschaf van de beste cadanssensor

Mocht je een cadanssensor willen aanschaffen, dan is het goed om rekening te houden met een aantal zaken. Wij zullen deze hieronder kort toelichten.

Connectiviteit

Van te voren is het goed om even na te gaan op wat voor manier je de cadanssensor wilt koppelen en of de sensor daarover beschikt. Wil je deze koppelen via Bluetooth of ANT+? Ook is het goed om dan te checken op basis waarvan je fietscomputer of telefoon gekoppeld kan worden. Je wilt natuurlijk niet een cadanssensor hebben die je niet kan koppelen.

Waterdichtheid

De cadanssensoren zijn, als het goed is, allemaal wel spatwaterdicht en kunnen tegen een buitje. Maar het is nooit verkeerd om dit even te checken. Het is niet prettig om in de regen te fietsen, maar het is ook niet fijn om de regen te moeten ontwijken omdat je fietselektronica daar niet tegen kan.

Batterij

Een cadanssensor gaat over het algemeen wel een paar jaar mee. Toch is het goed om even te checken of het mogelijk is om de batterij te vervangen of dat de sensor op te laden is. Dit is namelijk niet mogelijk bij alle modellen.

Merken

Er zijn meerdere merken die cadanssensoren maken. Denk aan een Garmin, Polar en Wahoo. Het ene merk is niet beter dan een ander, maar je doet er wel goed aan om het type merk mee te nemen in de keuze van een cadanssensor. Als je een Garmin fietscomputer hebt dan kan het zo maar zijn dat een Wahoo cadanssenor niet te koppelen is. Of wellicht is die wel te koppelen maar is de meting niet zo nauwkeurig.

Wil je er helemaal zeker van zijn dat alle elektronica op je fiets goed met elkaar werkt. Dan is het slim om een fietscomputer en de sensoren van hetzelfde merk te nemen. Zo weet je zeker dat het qua nauwkeurigheid van de metingen goed zit.

We zijn nu aan het einde gekomen van deze blog. Hopelijk heb je een idee gekregen van wat de beste cadanssensoren zijn en wat je met een cadanssensor kunt. Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen van deze blog, laat dan gerust een reactie achter.

Plaats een reactie