Ontdek de 5 beste fietshorloges van 2022

Wil je graag tijdens het fietsen je afstand en snelheid meten? Met behulp van een fietscomputer of fietsnavigatie is dat mogelijk, maar een sporthorloge is een goede optie. Met een sporthorloge kan je namelijk je snelheid en afstand meten maar ook nog eens je hartslag. Daarnaast beschikken sommige sporthorloges ook over navigatie mogelijkheden.

In dit artikel gaan we in op de beste sporthorloges voor het fietsen en leggen we uit waar je op moet letten als je een fietshorloge wilt gaan kopen. Meer weten? Lees dan snel verder!

Top 5 beste sporthorloges voor het fietsen

Hieronder hebben we 5 sporthorloges voor je op een rijtje gezet. Deze top 5 hebben we samengesteld op basis van een aantal punten. Zo hebben we gekeken naar de prijs, reviews van andere mensen, voor- en nadelen en de populariteit van de verschillende sporthorloges.

Goed om te weten: Sommige sporthorloges zijn te krijgen in meerdere kleuren, groottes en modellen. Klik daarom even op “bekijk” om het sporthorloge te vinden die het beste bij je past.

1
Garmin Forerunner 245 - Berry/Zwart
Beste budget fietshorloge | Goede batterijduur | Fijn design en licht aan de pols
Bekijk Bol.com
2
Garmin Forerunner 935 - Zwart
Beste prijs/kwaliteit | Barometrische hoogtemeter | Navigatie | GPS en hartslagsensor
Bekijk Bol.com
3
Garmin Forerunner 745 - Zwart
GPS-sensor en hartslagsensor | Beschikt over navigatie | Routeplanning
Bekijk Bol.com
4
Garmin Fenix 6 - Zilver/Zwart
Beste complete fietshorloge | Navigatie | Verschillende modellen | Erg goede batterijduur
Bekijk Bol.com
5
Polar Vantage V2
GPS-sensor & Barometrische hoogtemeter | Nauwkeurige hartslagmetingen | Navigatie
Bekijk Bol.com

Onze keuze voor de beste 5 fietshorloges

Hierboven heb je onze keuze voor de top 5 beste sporthorloges voor het fietsen al kunnen zien. Wellicht heb je al een keuze kunnen maken. Mocht dat nog niet gelukt zijn, lees dan vooral even verder. Hieronder zullen we namelijk alle 5 de sporthorloges toelichten.

Garmin Forerunner 245 – beste budget fietshorloge

De Garmin Forerunner 245 is het goedkoopste fietshorloge uit onze top 5. De prijs is dan wel laag (in vergelijking tot de andere 4), maar de kwaliteit nog steeds erg goed.

Garmin Forerunner 245

Het sporthorloge is geschikt voor het fietsen, je kan er namelijk zowel buiten als binnen mee fietsen. Koppel het sporthorloge aan een fietstrainer en dan kan je mooi binnen fietsen. Naast fietsen kan je het sporthorloge ook gebruiken voor het hardlopen, zwemmen en fitnessen.

De Garmin Forerunner 245 is minder geschikt voor de prestatiegerichte fietser. Je kan namelijk geen FTP (Functional Threshold Power) test uitvoeren.

Als je graag de bergen opzoekt met je racefiets, dan is de Garmin Forerunner 245 wellicht iets minder geschikt. Het sporthorloge beschikt namelijk niet over een barometrische hoogtemeter. Hoogtemeters worden daardoor aangegeven met behulp van de geïntegreerde GPS-sensor. Dit is minder nauwkeurig dan een barometrische hoogtemeter. Voor de échte klimmers zal dat een gemis zijn. Fiets je vooral op vlakke wegen? Dan is de Garmin Forerunner 245 zeker geschikt aangezien je het GPS signaal kan versterken door de verbinding uit te breiden met het Glonass of Galileo satellietsysteem.

Het sporthorloge beschikt ook over een ingebouwde hartslagsensor. Hierdoor kan je gedurende de hele dag je hartslag meten. Ook kan je na een fietstraining inzicht krijgen in het aantal verbrande calorieën en krijg je een indicatie van je hersteltijd en trainingseffect.

De Garmin Forerunner 245 beschikt over Bluetooth en ANT+. Hierdoor is het sporthorloge eenvoudig te koppelen aan meerdere apparaten op hetzelfde moment.

Luister je graag naar muziek tijdens het fietsen? Dan kan je kiezen voor de Garmin Forerunner 245 Music editie. Dit model is iets duurder geprijsd, maar die beschikt wel over een geïntegreerde muziekspeler. Hierdoor is het niet meer nodig om muziek af te spelen via je smartphone.

Voordelen

 • Ingebouwde GPS-sensor en geïntegreerde hartslagsensor
 • GPS, Glonass en Galileo
 • Bluetooth en ANT+ connectiviteit
 • Beschikt over navigatie
 • Goede batterijduur
 • Fijn design en licht aan de pols

Nadelen

 • Mist een barometrische hoogtemeter. Hierdoor gaat hoogtemeting via GPS wat minder nauwkeurig is
 • Minder geschikt voor de prestatiegerichte fietser omdat je geen FTP test kan doen

Garmin Forerunner 245 kopen?

Heb je interesse in de Garmin Forerunner 245? Deze is makkelijk bij Bol.com te bestellen.

Garmin Forerunner 745

De Garmin Forerunner 745 is een sporthorloge dat gericht is op hardlopers en triatleten. Triatleten moeten ook fietsen, dus gelukkig is het sporthorloge daar erg geschikt voor.

garmin forerunner 745

Met de Garmin Forerunner 745 kan je buiten en binnen fietsen en mountainbiken. Erg fijn sporthorloge voor de allround fietser. Via het sporthorloge is het mogelijk om een FTP test uit te voeren. Wel heb je dan een vermogensmeter nodig. Deze mogelijkheid maakt het sporthorloge wat interessante voor de prestatiegerichte fietser.

De fietsers die graag de bergen opzoeken zullen blij zijn met de Garmin Forerunner 745 aangezien deze beschikt over een barometrische hoogtemeter. Hoogtemeters worden hierdoor nauwkeurig ingeschat. Daarnaast beschikt het sporthorloge over een ingebouwde GPS-sensor. Je kan het signaal nog sterker maken door te verbinden met Glonass of Galileo.

De Garmin Forerunner 745 beschikt over een ingebouwde hartslagsensor. De hartslagsensor meet dagelijks je hartslag en geeft daarnaast ook meldingen als er abnormale hartslagmetingen plaatsvinden. Als je een externe hartslagmeter hebt, zoals een borstband met hartslagmeter, dan kan je een HSV-stresstest uitvoeren. Als je zo’n test uitvoert krijg je inzicht in je stressniveau. Dit kan handig zijn om te weten als je vaker op je hartslag let tijdens het sporten. Een bepaalde mate van stress heeft namelijk invloed op je hartslag.

Een minpuntje van de Garmin Forerunner 745 is de batterijduur. De batterij gaat namelijk, in GPS-modus en zonder muziek, tot 16 uur mee. In GPS-modus met muziek gaat de batterij slechts tot 6 uur me. Alle andere sporthorloges uit onze top 5 hebben een langere batterijduur.

De Garmin Forerunner 745 beschikt over navigatie en daarnaast kun je via Garmin Connect (mobiele app) routes op je sporthorloge zetten. Dit door je door gebruik te maken van Garmins eigen Trendline. Dit is een routeplanning feature die gebruikt maakt van data van verschillende gebruikers op populaire routes te plannen. Hierdoor kun je lekker vaak variëren tijdens het fietsen!

Voordelen

 • Geïntegreerde GPS-sensor. Signaal uit te breiden met Glonass of Galileo
 • Hartslagsensor voor dagelijkse metingen en abnormaal laag of hoge metingen
 • Bluetooth en ANT+ connectiviteit
 • Beschikt over navigatie
 • Garmin Trendline voor routeplanning via Garmin Connect
 • Ingebouwde muziekspeler met opslag tot 500 nummers

Nadelen

 • Batterijduur is stuk korter dan andere modellen uit onze top 5. Hierdoor minder geschikt voor fietsers die graag vaak en lang fietsen

Garmin Forerunner 745 kopen?

Heb je interesse in de Garmin Forerunner 745? Deze is eenvoudig bij Bol.com te bestellen.

Garmin Forerunner 935 – beste prijs/kwaliteit fietshorloge

De Garmin Forerunner 935 is een fietshorloge met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Het sporthorloge kan je gebruiken voor zowel buiten als binnen fietsen en mountainbiken. Mocht je meer sporten beoefenen naast het fietsen dan is dat geen probleem. De Garmin Forerunner 935 kan namelijk ook gebruikt worden voor het hardlopen, outdoor activiteiten en fitness.

Garmin Forerunner 935

Het sporthorloge beschikt over een ingebouwde GPS-sensor en een barometrische hoogtemeter. Je kunt er dus zeker van zijn dat je snelheid, afstand en hoogtemeters nauwkeurig gemeten worden. Mocht je twijfelen over de nauwkeurigheid dan kan je het GPS signaal uitbreiden door ook nog te verbinden met Glonass of Galileo.

De Garmin Forerunner 935 beschikt over een ingebouwde hartslagsensor die je hartslag gedurende de hele dag kan meten. Heb je een aparte hartslagband? Dan kan je een HSV-stresstest uitvoeren om je stressniveau te bepalen. Op basis van je hartslag geeft het sporthorloge je inzicht in je trainingseffect en hersteltijd. Hierdoor kun je erg gericht trainen.

Het sporthorloge beschikt over navigatie, dus je hoeft niet meer te verdwalen tijdens het fietsen. Ben je iemand die graag gericht voor het fietsen traint, dan kan je met behulp van de Garmin Forerunner 935 een FTP test uitvoeren. Wel heb je hier een vermogensmeter voor nodig.

Voordelen

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Ingebouwde GPS-sensor en geïntegreerde hartslagsensor
 • GPS, Glonass en Galileo
 • Beschikt over navigatie
 • Bluetooth, ANT+ en Wifi connectiviteit
 • Barometrische hoogtemeter

Nadelen

 • Geen ingebouwde muziekspeler, dus je zal je smartphone mee moeten nemen

Garmin Forerunner 935 kopen?

Interesse in de Garmin Forerunner 935? Deze is eenvoudig bij Bol.com te bestellen.

Garmin Fenix 6 – beste complete fietshorloge

De Garmin Fenix 6 is wat ons betreft het meest complete fietshorloge die er te krijgen is. Het sporthorloge is namelijk te gebruiken voor binnen fietsen, buiten fietsen, mountainbiken en nog veel meer andere sporten.

garmin fenix 6

Het sporthorloge is niet alleen erg compleet vanwege de velen sporten waar je het bij kan gebruiken. De Fenix 6 is te krijgen in meerdere maten en modellen, wat het nóg completer maakt. Zo is de Fenix 6 te krijgen met een grootte van de horlogekast van 42mm, 47mm en 51mm. Daarnaast kan je de normale variant krijgen of de PRO variant én is er zijn er Standaard, Sapphire en Solar edities te krijgen.

Het verschil tussen de normale variant en PRO variant is dat de PRO variant een ingebouwde muziekspeler heeft. Als je graag naar muziek luistert tijdens het fietsen dan is dit een fijne bijkomstigheid, want dan hoef je niet je smartphone mee te nemen.

Verder nog goed om te weten is dat de Sapphire editie is voorzien van krasbestendig saffierglas, wat handig kan zijn als je aan mountainbiken doet aangezien je dan mogelijk wat vaker valt of langs takken fietst. De Solar editie is gemaakt van speciaal glas waardoor het sporthorloge zichzelf op basis van zonne-energie oplaad.

De Garmin Fenix 6 zorgt er voor dat je snelheid, afstand en hoogtemeters goed gemeten worden. Het sporthorloge beschikt namelijk over een ingebouwde GPS-sensor waarvan het signaal uit te breiden is met Glonass of Galileo. Ook beschikt het sporthorloge over een barometrische hoogtemeter.

Houd je een beetje van variatie in je fietsroutes? Dan komt dat goed uit want de Fenix 6 beschikt over navigatie. Zet je routes in de Garmin Connect app en verstuur ze naar je sporthorloge.

De Garmin Fenix 6 is zeker geschikt voor de prestatiegerichte fietser aangezien je een FTP test kunt uitvoeren als je over een vermogensmeter beschikt.

De Fenix 6 zou geen compleet fietshorloge zijn als die niet over een hartslagsensor zou beschikken. De ingebouwde hartslagsensor geeft je inzicht in je hartslag gedurende de dag en na een activiteit krijg je inzicht in je hersteltijd en trainingseffect. Ook kan je een HSV-stresstest uitvoeren als je een aparte borstband met hartslagmeter hebt.

Voordelen

 • Ingebouwde hartslag en GPS-sensor
 • GPS, Glonass en Galileo
 • Beschikt over navigatie
 • Erg goede batterijduur (tot 24 uur in GPS-modus)
 • Bluetooth, ANT+ en Wifi connectiviteit
 • Barometrische hoogtemeter
 • FTP test is uit te voeren mits je een vermogensmeter hebt
 • Te krijgen in verschillende groottes

Nadelen

 • Prijzig
 • Veel verschillende modellen waardoor het lastig kan zijn om de juiste te vinden

Garmin Fenix 6 kopen?

Heb je interesse in de Garmin Fenix 6? Deze is makkelijk bij Bol.com te bestellen.

Polar Vantage V2

De Polar Vantage V2 is een premium multisporthorloge. Via Polar Flow, de mobiele app van Polar, kun je tot 130 sporten toevoegen aan het sporthorloge. Mountainbiken, binnen en buiten fietsen zijn een van die sporten, wat het een geschikt sporthorloge voor het fietsen maakt.

polar vantage v2

De Polar Vantage V2 beschikt over een ingebouwde GPS-sensor. Wil je nog nauwkeuriger je prestaties meten? Dan kan je je locatie nauwkeuriger vaststellen door verbinding te maken met Glonass, Galileo of QZSS. Ga je graag met je racefiets de bergen in? Dan kan je nauwkeurig je gemaakte hoogtemeters vastleggen met behulp van de barometrische hoogtemeter.

De Vantage V2 heeft een ingebouwde hartslagsensor die continue je hartslag meet via de pols. Het sporthorloge maakt gebruik van de Precision Prime OHR-technologie. Dit zorgt voor erg accurate hartslagmetingen.

Heb je een aparte borstband met hartslagmeter, dan kan je een orthostatische test uitvoeren. Deze test analyseert hoe je herstelt van bepaalde trainingen. Hierdoor kan je voorkomen dat je te veel traint.

Met de Polar Vantage V2 kan je een FTP test uitvoeren, maar daar heb je dan wel een vermogensmeter voor nodig.

Het sporthorloge beschikt over Bluetooth Smart, maar helaas geen ANT+. Hierdoor kan je je sporthorloge niet, tegelijkertijd, koppelen aan twee andere apparaten. Stel je hebt een hartslagband en een cadanssensor voor je fiets, dan kan je deze drie elektronische apparaten niet met elkaar laten praten. Dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, maar bedenk wel even goed welke apparaten je hebt en wat je mogelijk nog wilt aanschaffen.

Voordelen

 • GPS tracking en uit te breiden met Glonass, Galileo en QZSS
 • Barometrische hoogtemeter voor nauwkeurige metingen in de bergen
 • Ingebouwde hartslagsensor met erg accurate hartslagmeting
 • FTP en orthostatische testen kunnen gedaan worden, mits je de juiste accessoires hebt
 • Beschikt over navigatie

Nadelen

 • Geen ANT+
 • Het display is nogal donker en lastig af te lezen in het zonlicht.

Polar Vantage V2 kopen?

Heb je interesse in de Polar Vantage V2? Deze kan je eenvoudig aanschaffen bij Bol.com

Wil je een fietshorloge kopen? Houd hier rekening mee

Wil je een sporthorloge voor het fietsen aanschaffen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden voordat je er eentje gaat kopen. Hieronder zullen we deze zaken toelichten.

Robuustheid & design

Ben je een échte mountainbiker, dan kan de robuustheid van een sporthorloge van belang zijn. Tijdens het mountainbiken val je wat sneller dan met de racefiets en zal het vaker voorkomen dat je tussen bomen door fietst en een tak raakt. Het is dan wel fijn als je sporthorloge niet snel krassen krijgt.

Naast robuustheid is het design ook van belang en dan met name het display. Tijdens het fietsen is het wel handig als je bepaalde gegevens duidelijk kan aflezen. Als je navigeert met behulp van je sporthorloge is het ook zeker van belang om een duidelijk display te hebben. De grootte van het display kan daarbij ook van belang zijn.

Connectiviteit

Een sporthorloge kan over Bluetooth en/of ANT+ beschikken. Het verschil zit ‘m in het connecten met het aantal apparaten op hetzelfde moment. Zo kan je met bluetooth maar met één apparaat connecten en met ANT+ met meerdere apparaten tegelijkertijd.

Heb je op je racefiets of mountainbike een cadans- of vermogenssensor zitten? En heb je een borstband met hartslagmeter? Dan heb je aan een sporthorloge met alleen Bluetooth niet voldoende. Alleen een sporthorloge met ANT+ maakt het dan mogelijk om alle apparaten met elkaar te laten praten. Goed om voor jezelf na te gaan welke elektronische apparaten je al hebt en waar je je sporthorloge mee wilt connecten.

Navigatie

Als je graag met de fiets eropuit gaat om nieuwe plekken te ontdekken, dan is navigatie zeker handig. Het is mogelijk om verkeersborden te volgen en zo je weg te vinden, maar navigatie maakt het toch nét wat makkelijker. Daarnaast zul je met behulp van navigatie in ieder geval niet verdwalen. Alle sporthorloges uit ons rijtje beschikken over navigatie. Dus als je eentje uit onze top 5 interessant vindt, dan zit je zeker goed!

Nauwkeurigheid

Een GPS-sensor en barometrische hoogtemeter helpen om je snelheid, afstand en hoogtemeters nauwkeurig te meten, waar je ook bent. De meeste sporthorloges beschikken over een goede GPS-sensor. Al beschikken ze niet allemaal over de mogelijkheid om het signaal uit te breiden door te connecten met Glonass of Galileo. De sporthorloges uit onze top 5 wel.

Niet alle sporthorloges beschikken over een barometrische hoogtemeter. Ben je een fietser die graag in de bergen fietst? Dan een hoogtemeter wel erg fijn, als je tenminste nauwkeurig je afstand wilt meten. Goed om rekening mee te houden in ieder geval.

beste sporthorloge fietsen

Garmin of Polar?

Wellicht is het je al opgevallen dat onze top 5 bestaat uit Garmin en Polar sporthorloges. Er zijn wel meer merken die sporthorloges maken, denk aan Suunto, Wahoo, Color en zo zijn er nog wel meer. Naar onze mening maken Garmin en Polar wel de beste sporthorloges. In ieder geval voor het fietsen en vandaar dat onze top 5 uit Garmin en Polar bestaat. Voornamelijk Garmin zelfs. Dit komt omdat Garmin meer verschillende sporthorloges heeft, van budget sporthorloges tot hele dure sporthorloges. Polar heeft dit ook, maar in iets mindere mate. Daarnaast heeft Garmin een aantal features waar Polar sporthorloges niet over beschikken.

Een feature die nogal belangrijk kan zijn voor het fietsen is ANT+. Met fietsen heb je nogal snel meerdere elektronische apparaten, denk aan een borstband met hartslagmeter, een vermogensmeter of een cadanssensor.

Een tweede feature die handig kan zijn voor je eigen veiligheid tijdens het fietsen is Garmin LiveTrack. Hiermee kan je een noodsignaal sturen naar een persoon via SMS. Stel je bent in een ongeluk gekomen, wat best wel eens voor kan komen tijdens het fietsen, dan kan je zo’n noodsignaal uitsturen.

Er zit een groot verschil in design tussen de sporthorloges van Garmin en Polar. Zo hebben de sporthorloges van Garmin een robuuster design en lijkt het wel duidelijk op een sporthorloge. Polar daarentegen gaat meer voor de smartwatch look.

Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur, want beide merken maken uitstekende sporthorloges. Goed om in ieder geval op de hoogte te zijn van de verschillen tussen de merken.

Sporthorloge of een fietscomputer/fietsnavigatie?

Wil je graag je sportieve prestaties tijdens het fietsen meten? Dat kan met behulp van een sporthorloge, maar een fietscomputer of fietsnavigatie kan dat ook. Een fietscomputer of fietsnavigatie is zelfs nauwkeuriger als het gaat om het meten van je snelheid, afstand, etc. Als je iets zoekt om mee te navigeren dan is een fietsnavigatie zelfs fijner dan een sporthorloge. Vooral omdat het display groter is.

Een fietscomputer of fietsnavigatie is wel iets specifieks. Het is alléén geschikt voor het fietsen. Een sporthorloge daarentegen kun je de hele dag door dragen. Je ‘m gebruiken tijdens het fietsen, maar ook het hardlopen of het wandelen. Daarnaast kan je het sporthorloge gebruiken als activity tracker, om het aantal stappen per dag te meten of je slaapkwaliteit.

Wij adviseren je om voor het sporthorloge te gaan als je deze daarnaast ook voor iets anders wilt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het hardlopen of als je ‘m graag de hele dag door draagt. Zoek je iets specifiek voor het fietsen, ga dan voor een fietscomputer of fietsnavigatie.

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van de beste sporthorloges voor het fietsen en weet je waar je rekening mee kunt houden als je er eentje aanschaft. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben na het lezen van dit artikel. Laat dan gerust een reactie achter hieronder.

Plaats een reactie