Top 5 beste spinningfietsen van 2022

Spinning is erg goed voor het verbeteren van je conditie. Het is iets wat je kan doen in de sportschool, bijvoorbeeld middels groepslessen. Maar je kan het ook thuis doen, als je een goede spinningfiets tot je beschikking hebt. Wil je meer weten over spinningfietsen en wat volgens ons de beste zijn? Lees dan snel verder!

Onze keuze voor de top 5 beste spinningfietsen

Er zijn verschillende soorten spinningfietsen te krijgen. Van instapmodellen tot modellen voor professioneel gebruik. De prijzen lopen best uiteen. De goedkoopste modellen liggen rond de €300 en de duurste liggen rond de €2000. Hieronder hebben wij onze top 5 beste modellen kort toegelicht.

Benieuwd naar een volledig aanbod van spinningfietsen? Neem eens een kijkje in de webshop van Betersport.

Fitbike Race 2 – beste goedkope spinningfiets

De Fitbike Race 2 is een goede spinningbike die te krijgen is voor een mooie lage prijs. Dit maakt het een ideaal model voor de beginnende thuissporter.

Spinningbike - FitBike Race 2

299,00
Betersport.nl
as of 21 september 2022 03:10

De Fitbike Race 2 ziet er strak en stijlvol uit door het zwarte design met groene accenten. De spinningbike heeft een eigen gewicht van 33 kg, een vliegwiel van 13 kg en is maximaal te belasten met een gebruikersgewicht tot 120 kg.

De weerstand van de Race 2 wordt bepaald door een viltblokje en deze is handmatig in te stellen. De spinningfiets wordt aangedreven door een V-belt. De fiets is aan te passen naar verschillende lengtes, zo is het zadel zowel horizontaal als verticaal in te stellen. Hierdoor kun je een goede ergonomische houding aannemen wat ideaal is!

De Fitbike Race 2 heeft een standaard trainingscomputer waarmee je je afstand, snelheid, tijd en calorie verbruik mee kunt meten.

Voordelen

 • Verstelbaar stuur en zadel
 • Aandrijving door V-belt
 • Lage prijs

Nadelen

 • Geen hartslagmeting
 • Weerstand op basis van viltblokje, wat minder goed werkt dan een magneet
 • Geen bluetooth
 • Vliegwiel van slechts 13 kg

Senz Sports S2000 – beste prijs/kwaliteit spinningfiets

De Senz Sports S2000 is een goede spinningfiets met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De S2000 beschikt namelijk over hartslagmeting via handsensoren, bluetooth en heeft een fijn ergonomisch ontwerp doordat het stuur in hoogte verstelbaar is en het zadel zowel horizontaal als verticaal.

Spinningbike - Senz Sports S2000

399,00
Betersport.nl
as of 21 september 2022 03:10

De S2000 beschikt over een magnetisch weerstandsysteem wat erg gunstig is, zeker gezien de lagere prijs voor dit model. Daarnaast wordt die aangedreven door een V-belt. Dit samen maakt de spinningbike zeer geruisloos.

Er zitten wel wat nadelen aan Senz Sports S2000 en dat is dat deze slechts 28 kg weegt en maar belast kan worden met maximaal 100kg. Daarnaast is het vliegwiel maar 6 kg en de maximale lengte van de gebruiker is 185 cm. Dit betekent dat deze spinningbike niet voor iedereen geschikt is.

Zoals hierboven benoemd beschikt de spinningbike over handsensoren op het stuur waarmee je je hartslag kan meten. Ook zit er bluetooth op zodat je deze kan koppelen aan je sporthorloge, smartphone of tablet zodat je via verschillende sportapps een training kan doen, bijvoorbeeld Zwift. Daarnaast zitten er sensoren in het weerstandsysteem die het wattage door kunnen geven naar een trainingsprogramma als Zwift. Ben je een beetje een professionele sporter, dan is dit ideaal!

Mocht je geen gebruik willen maken van bluetooth om je gegevens te koppelen of iets dergelijks, dan is er nog altijd de trainingscomputer op de S2000 zelf waarmee je afstand, snelheid, tijd, calorie verbruik, cadans (rpm) en dus je hartslag mee kunt aflezen.

Voordelen

 • Verstelbaar stuur en zadel
 • Aandrijving door V-belt
 • Bluetooth
 • Hartslagmeting via handsensoren
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen

 • Maximaal 100 kg gebruikersgewicht
 • Maximale lengte van 185 cm
 • Vliegwiel van 6 kg

Fitbike Race Magnetic Basic – beste spinningfiets voor thuisgebruik

De Fitbike Race Magnetic Basic is een uitstekende spinningsfiets voor beginnende thuissporters. De spinningsfiets heeft een gewicht van 44 kg en is belastbaar met maximaal 115 kg. Daarnaast heeft de fiets een vliegwiel van 20 kg. Al met al maakt dit de Magnetic Basic een comfortabele en stabiele spinningsfiets voor thuis. Het design is ook nog eens erg tof waardoor die thuis mooi zal staan.

Spinningbike - FitBike Race Magnetic Basic

449,00
Betersport.nl
as of 21 september 2022 03:10

De Magnetic Basic heeft een magnetisch weerstandsysteem en een aandrijving op basis van een V-belt. Het zadel is verticaal en horizontaal verstelbaar en ook het stuur is verticaal verstelbaar. Hierdoor kun je de spinningfiets op de juiste manier instellen.

De Magnetic Basic komt met een standaard fietscomputer waarmee je je snelheid, afstand, tijd, calorieverbruik en cadans (RPM) mee kunt meten.

Voordelen

 • Verstelbaar stuur en zadel
 • Aandrijving door V-belt
 • Bijgeleverde bidonhouder
 • Magnetisch weerstandsysteem

Nadelen

 • Geen hartslagmeting
 • Geen bluetooth

Fitbike Race Magnetic Home – beste spinningfiets voor intensief thuisgebruik

De Fitbike Race Magnetic Home is de beste keuze als je op zoek bent naar een spinningfiets voor intensief thuisgebruik. Dit komt doordat het maximale belastbare gebruikersgewicht 125 kg is en het gewicht van het vliegwiel is 20 kg. Daarnaast is het ergonomische aspect van de spinningbike echt top. Het stuur en zadel zijn beide horizontaal en verticaal af te stellen naar meerdere posities middels een pop-in systeem. Ideaal als je met er met meerdere personen gebruik van wilt maken.

Spinningbike - FitBike Race Magnetic Home

549,00
Betersport.nl
as of 21 september 2022 03:10

De Fitbike Race Magnetic Home heeft een magnetisch weerstandsysteem en wordt aangedreven door een V-belt. Hierdoor is het een stille spinningfiets. Ook beschikt de Magnetic Home over een trainingscomputer waarmee je je trainingstijd, snelheid, cadans (rpm), afstand, aantal verbrande calorieën en je totale geregistreerde afstand mee kunt meten.

Voordelen

 • Verstelbaar stuur en zadel op basis van pop-in systeem
 • Maximaal 125 kg gebruikersgewicht
 • Aandrijving door V-belt
 • Magnetisch weerstandsysteem

Nadelen

 • Geen hartslagmeter
 • Geen bluetooth

Schwinn 800IC – beste spinningfiets voor professioneel gebruik

Ben je op zoek naar een spinningfiets voor professioneel gebruik, dan is de Schwinn 800IC een hele goede keuze. De 800IC heeft namelijk een aantal toffe functies waardoor die zeker interessant kan zijn voor de serieuze thuissporters. Zo heeft de spinningfiets bluetooth, een XL triatlon met een dubbele bidonhouder en mediarek voor een tablet en is er een opbergrekje voor dumbbells. Zo kan je tijdens het fiesten ook je armspieren trainen.

Spinningbike - Schwinn 800IC

1.099,00
Betersport.nl
as of 21 september 2022 03:10

De Schwinn 800IC heeft een magnetisch weerstandsysteem en de aandrijving is via een V-belt. Het vliegwiel is 18 kg en daarnaast beschikt de 800IC over 100 weerstandniveaus waardoor iedere training weer voor een nieuwe uitdaging zorgt.

Op de 800IC zitten SPD-combi pedalen waardoor je zowel met normale sportschoenen als met spinning schoenen met kliksysteem kunt sporten. Ook zit er een trainingscomputer op waarmee je je afstand, snelheid, trainingstijd, aantal verbrande calorieën, cadans (cpm) en hartslag mee kunt meten. Voor het meten van je hartslag moet je overigens wel eerst via bluetooth een sporthorloge of borstband met hartslagmeter koppelen.

Voordelen

 • Verstelbaar stuur en zadel
 • XL triatlon stuur met veel functies zoals bidonhouder, mediarek en opbergrek
 • Maximaal 150 kg gebruikersgewicht
 • Aandrijving door V-belt
 • Magnetisch weerstandsysteem
 • SPD-combi pedalen

Nadelen

 • Hoge prijs
 • Geen handsensoren voor hartslagmeting

Wat is een spinningfiets?

Een spinningfiets, ook wel spinningbike genoemd, lijkt op een hometrainer. Een hometrainer is wellicht een bekendere naam dan een spinningfiets. Tussen een hometrainer en een spinningfiets zit één groot verschil en dat is de houding. Bij een spinningfiets zit je namelijk vergelijkbaar als op een racefiets of mountainbike. Om die reden kan een spinningfiets, in de herfst/winter, een fijn alternatief zijn voor een racefiets. Als het buiten koud en nat is dan blijf je wellicht liever binnen. Met een spinningfiets kan je dan toch goed je conditie onderhouden tijdens de winterperiode.

Spinningfiets kopen? Houd hier rekening mee

Het kopen van een spinningsfiets is best een aanschaf. Ze zijn namelijk niet goedkoop. Je doet er daarom goed aan om met een aantal zaken rekening te houden. Deze zullen we hieronder toelichten.

Type gebruik

Bedenk goed waar je de spinningfiets voor wilt gaan gebruiken. Ben je een beginnende sporter en wil je graag eens thuis spinnen, kies dan voor een instapmodel. Wil je graag met het hele gezien er op kunnen, zorg er dan voor dat het ergonomisch ontwerp helemaal klopt en er geen beperkingen op zitten qua lengte of gewicht.

Ben je een serieuze thuissporter? Dan kan je wellicht beter voor de professionele spinningfiets kiezen aangezien het dan ook fijn kan zijn als je een sport app kan koppelen voor bepaalde trainingen.

Aantal gebruikers

Of je spinningfiets alleen gaat gebruiken of met meerdere personen thuis is belangrijk om mee te nemen in de keuze van de voor jou beste spinningfiets. Als je namelijk met meerdere personen er op wilt kunnen is het ergonomische aspect wel echt van belang. Het is belangrijk dat iedere gebruiker er met de juiste houding op kan zitten.

Gewicht van het vliegwiel

Het vliegwiel is een belangrijk onderdeel van de spinningfiets. Hoe zwaarder het vliegwiel namelijk is, hoe zwaarder je de weerstand in kan stellen. Een zwaarder vliegwiel biedt om die reden meer mogelijkheden om intensiever te trainen. Daarnaast zorgt een zwaarder vliegwiel vaak ook voor een trapbeweging die wat natuurlijker aanvoelt.

Weerstandsysteem: viltblokje versus magnetisch

De weerstand van een spinningfiets kan aangepast worden door een viltblokje of met behulp van een magneet. Dat laatste werkt het beste en de meeste spinningfietsen van tegenwoordig zijn er daarom mee uitgerust. Spinningfietsen in de lagere prijsklasse hebben vaker nog wel een viltblokje.

Een magnetisch weerstandsysteem heeft wat voordelen ten opzichte van een viltblokje. Zo is de maximaal in te stellen weerstand van een magneet een stuk zwaarder, maakt een magneet het mogelijk om nauwkeuriger te kunnen trainen en is een magneet een stuk stiller. Tenslotte zal een magneet niet zo snel slijten en is een viltblokje sneller aan vervanging toe.

Aandrijving: V-belt of ketting

Een spinningfiets kan worden aangedreven door een ketting (net als op de fiets) of door een V-belt. Het voordeel van de V-belt is dat deze een stuk minder geluid produceert en daarnaast is het onderhoudsvriendelijker. De spinningfietsen uit onze top 5 beschikken allen over een V-belt aandrijving.

Ergonomisch ontwerp

Het is erg belangrijk dat je in de juiste houding op je spinningfiets zit. Het ergonomisch ontwerp is daarom van belang. Het is prettig als zowel het stuur als zadel verstelbaar zijn. Door de spinningfiets goed in te kunnen stellen naar de juiste houding voorkom je blessures.

We zijn aan het einde gekomen van deze blog. Hopelijk hebben we je goed advies kunnen geven over de beste spinningfietsen en waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van eentje. Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen van deze blog, dan horen we dat graag. Laat vooral een reactie achter hieronder.

Plaats een reactie