7 Tips voor wielrennen in de herfst

Wielrennen is een sport die over het algemeen veel gedaan wordt als het mooi weer is. Met name in de zomer, al kan het in het herfst ook zeker mooi zijn. Er kan wel nogal wat gebeuren tijdens het fietsen. De wegen kunnen behoorlijk glad zijn in deze tijd en het is dus belangrijk om extra op te passen.

Hieronder volgen 5 tips die je helpen om goed voorbereid te zijn als je gaat wielrennen in de herfst.

1. Kies de juiste kleding

In de herfstperiode liggen de temperaturen een stuk lager. Een strakblauwe lucht met een zonnetje hoeft niet te betekenen dat het warm is. De frisse wind tijdens de herfstperiode geeft je namelijk een heel ander gevoel. Daarom is het belangrijk om je hierop te kleden. Kleed jezelf in laagjes. Draag een shirt als basis laag en daaroverheen een shirt met lange mouwen. De basis laag vangt het zweet op en het shirt met lange mouwen houd je warm.

Een andere optie is om arm- en beenstukken te dragen. Mocht je het tijdens je fietstocht warmer krijgen dan kan je deze makkelijk en snel omlaag trekken.

2. Plan vooruit

In de herfstperiode komt koude wind en regen nogal vaak voor. Je doet er daarom goed aan om je fietsritjes van te voren te plannen. Op deze manier kan je om de regenbuien heen plannen en zal je in ieder geval droog blijven tijdens het wielrennen.

3. Onderhoud aan je fiets

In de herfst zijn de wegen vaker nat en modderig. Tijdens het wielrennen zal die nattigheid en modder terug zien op je racefiets. Het is daarom van belang om je fiets goed schoon te houden. Het is een vervelend klusje, maar het is nu eenmaal vaker nodig in de herfst dan in de zomer periode als het droger is. Als je wilt dat je materiaal langer mee gaat, doe je er goed aan om dit goed schoon te maken na een fietsrit. Zo kan je langer genieten van je mooie racefiets.

4. Zorg dat je opvalt

In de herfstperiode begint de zon lager te staan en de avonden zijn korter. Het is erg belangrijk dat je zichtbaar bent en dus opvalt. Ga goed voorbereid op pad en zorg dat je wat lampjes bij je hebt. Mocht het sneller gaan schemeren dan verwacht dan ben je in ieder geval veilig. Daarnaast kan je jezelf er ook nog op kleden door felle kleding te dragen met wat reflecterende details

5. Check goed je banden

De wegen zullen, door de nattigheid, wat gladder zijn dan normaal in de herfstperiode. Goed dus om je banden te checken of ze nog van kwaliteit zijn. Zijn ze enigszins versleten? Dan is het wellicht verstandiger om ze te vervangen. Als het profiel niet meer goed is dan is de kans op uitglijden groter. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

6. Geniet van de omgeving

Tijdens het wielrennen is het altijd lekker om nieuwe plekjes te ontdekken en van de omgeving te genieten. Houd je ogen goed open en geniet van de kleuren van de mooie herfstbladeren.

7. Er zijn alternatieven

Naast het wielrennen zijn er nog andere alternatieven. Als het regent dan is de racefiets pakken wat minder aantrekkelijk, maar met de mountainbike op pad kan dan juist leuk zijn. In het bos door de modder wordt je toch vies, dus dat maakt dan niet meer uit. Een ander alternatief is om binnen te sporten door middel van een fietstrainer of spinningfiets. Genoeg alternatieven om bezig te blijven in ieder geval!

We zijn nu aan het einde gekomen van deze blogpost. We hopen dat we je wat tips hebben kunnen geven ter voorbereiding op het herfstseizoen. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan lezen we die graag terug in de reacties.

Plaats een reactie