De 8 beste zadeltassen voor je fiets van 2022

Op een mountainbike of racefiets kan het lastig zijn om spullen mee te nemen. Dit soort fietsen beschikken meestal niet over een bagagedrager met snelbinders en laat staan over fietstassen. De vraag is dan; waar laat je de spullen die je onderweg mee wilt nemen? Natuurlijk kan een rugzak een oplossing zijn, maar veel mountainbikers en wielrenners vinden dit ‘not done’. Dan zul je dus een andere oplossing moeten vinden. Gelukkig bestaat sinds jaar en dag het zadeltasje. Zo wordt het meenemen van je spullen een stuk makkelijker!

In dit artikel lichten we toe waar je op moet letten als je op zoek gaat naar de beste zadeltas en welke modellen wij aanraden. Lees snel verder!

Top 8 beste zadeltassen van 2022

Hieronder hebben we 8 zadeltassen voor je op een rijtje gezet. Deze top 8 hebben we samengesteld op basis van een aantal punten. Zo hebben we gekeken naar de prijs, reviews van andere mensen, voor- en nadelen en de populariteit van de verschillende producten.

Goed om te weten: Sommige producten uit onderstaand rijtje zijn te krijgen in verschillende groottes en/of kleuren. Klik hiervoor even op “bekijk” om het juiste product te vinden.

Onze keuze voor de beste 3 zadeltassen

1. AGU Performance Zadeltas

De AGU Performance Zadeltas is onderdeel van de AGU Essential. De zadeltas is compact, maar groot genoeg om de essentiële zaken zoals binnenband, reperatieset of iets te eten mee te nemen. De zadeltas is waterafstotend, beschikbaar in verschillende maten en lichtgewicht. Je kunt je fietslamp er aan bevestigen voor de dagen dat het schermert en de 3M reflectie maakt dat je goed zichtbaar bent.

2. TOPEAK Zadeltas Strap Aero

De Topeak zadeltas is een middelgroot model met een strak, aerodynamisch design die je fiets eeen sportieve look geeft. Geschikt voor mountainbikes, wielrenners en normale fietsen. Dankzij de dubbele riem met kliksluiting is de tas eenvoudig te bevestigen. De tas beschikt over een volume van 1 liter, dus genoeg voor reperatieonderelen en een extra binnenband. Dankzij de 3M reflecterende strepen en achterlicht houder zorg je dat je goed zichtbaar bent op dondere dagen.

3. Decopatent PRO Zadeltas

De Decopatent Zadeltas is een bestseller dankzij het professionele, stevige design. De zadeltas is universeel en hiermee geschikt voor racefietsen, toerfietsen, mountainbikes of stadsfietsen. De zadeltas is waterdicht, waardoor je geen zorgen hoeft te maken over het nat worden van je spullen. De zadeltas is eenvoudig te bevestigen met klittenband en biedt handige opbergmogelijkheden. Dankzij de reflecterende elementen ben je goed zichtbaar op donkere dagen.

Wat is een zadeltas en waar gebruik je het voor?

Het kleine zadeltasje is door de tijd heen altijd een handig en nuttig accessoire gebleven. Veelal klein van inhoud maar groots in zijn functionaliteit. Het is eenvoudig aan de stang van je zadel bevestigen en je kunt het behalve voor het opbergen van gereedschap ook gebruiken voor je sleutels of mobiel, eten en drinken of een kettingslot. Handig is ook -voor langere fietstochten- om er een powerbank in mee te nemen. En gezien het Nederlandse weer kun je ook kiezen voor een wat grotere variant waarin je (regen) kleding kunt stoppen. Er zijn tegenwoordig allerlei uitvoeringen. Er bestaat inmiddels ook een formaat om kampeerspullen in op te bergen.

Waarom een zadeltas voor je fiets kopen?

Wanneer je vaak fietst of lange tochten maakt, krijg ook jij vroeg of laat onherroepelijk een keer te maken met pech. Vaak gebeurt dat op een plek waar niets of niemand in de wijde omtrek te bekennen is. Hoewel de meeste sportieve fietsers uitstekend zelf een lekke band kunnen repareren, kan dat alleen als je het juiste gereedschap bij je hebt. Bijvoorbeeld een multitool waarmee je kleine reparaties uit kunt voeren en waarmee je een reserveschakel (quick link) kunt monteren. Het kan namelijk altijd voorkomen dat je ketting onderweg breekt. Met deze spullen heb je alle essentiële benodigdheden bij pech onderweg binnen handbereik. En fietsen wordt alleen maar leuker wanneer je de juiste voorbereidingen getroffen hebt. Vroeg of laat zal je zo’n zadeltasje een redder in nood blijken te zijn.

Netjes weggewerkt

Het voordeel van een zadeltasje is dat je niet merkt dat het op je fiets zit en het zit niet in de weg tijdens het fietsen. Het is netjes weggewerkt in een ruimte die je toch niet gebruikt.

Diverse formaten

Zadeltassen zijn er in allerlei formaten en zijn behalve voor wielrenners en mountainbikers ook een aanrader voor een E-bike of stadsfiets. Zo’n tas moet voldoende ruimte bieden voor de spullen die je onderweg wilt meenemen. Het formaat dat voor jouw situatie van toepassing is, is daar afhankelijk van. Hoe meer spullen, hoe groter het formaat.

Licht qua gewicht

Een zadeltasje is licht van gewicht. Ze zijn dus geschikt voor de wielrenner die weinig gewicht wil.

Water -en vuilbestendig

Belangrijk voor met name een mountainbiker is dat een zadeltasje tegen water en modder kan. Veel exemplaren zijn daarom zowel water- en vuilbestendig. Let wel op want spatwaterdicht (waterafstotend) is iets anders dan echt waterdicht.

Zichtbaarheid

Veel zadeltasjes zijn voorzien van reflecterende elementen waardoor je in het donker van achter net wat beter zichtbaar bent. Bij sommige zadeltasjes is ook de bevestiging van een lampje mogelijk.

Kleine investering

De aanschaf van een zadeltasje is geen al te grote investering en een die je gegarandeerd een keer uit de problemen gaat helpen.

beste zadeltas

Zadeltas kopen? Houd hier rekening mee

De combinatie van een licht, groot genoeg en makkelijk te monteren en te verwijderen zadeltasje zal vaak de beste keus zijn. Maar wanneer je een zadeltasje aan wilt schaffen, moet je rekening houden met het soort fiets waarvoor je een zadeltasje wilt kopen. Heb je bijvoorbeeld een mountainbike, dan moet je zadeltasje een stevige constructie hebben en vooral vuil- en waterafstotend zijn. Zadeltasjes voor een mountainbike zijn vaak wat groter. omdat de binnenbanden voor een mountainbike een groter formaat hebben dan die van een racefiets. En die moeten er wel in het zadeltasje passen.

Montagesystemen

Er zijn verschillende montagesystemen om een zadeltasje bevestigen. Er bestaan modellen die je bevestigt met een kliksysteem en modellen die je vastmaakt met klittenband. Met een kliksysteem kun je een zadeltasje makkelijk op en van je fiets halen. Door dit systeem hangt het tasje stabieler en voorkomt bijvoorbeeld dat het in ruig gebied gaat stuiteren. Zo’n systeem is dan ook met name geschikt voor wielrenners en mountainbikers. Maar let op want zo’n kliksysteem past niet altijd op elke zadelrail. Een voordeel van een klittenbandbevestiging is weer dat het zadeltasje zonder gereedschap gemonteerd kan worden. De bevestiging met dit band is wel wat minder stabiel maar daar tegenover staat dat het weer makkelijk los en vast te maken. Ook is een zadeltasje met klittenbandbevestiging vaak wat lichter en ook niet onbelangrijk, vaak wat goedkoper. Veel zadeltasjes worden met nog een extra band aan de zadelpen vastgemaakt. Daardoor zal de stabiliteit toenemen.

Zadeltas moet goed aansluiten

Bij de keuze van de beste zadeltas moet je er ook op letten dat het geen hinder kan veroorzaken. Een zadeltasje moet bijvoorbeeld niet in de weg gaan zitten tijdens het fietsen. Let er daarom op dat het zadeltasje goed aansluit bij het model van je zadel. Sommige zadeltasjes hebben een gebogen aerodynamische vorm waardoor ze goed onder het zadel bevestigd kunnen worden.

Materiaal, ontwerp en kleur

Je hebt bij zadeltasjes de keuze uit soepel of hard materiaal, verschillend design en diverse kleuren. Natuurlijk speelt ook de prijs een rol. Zoals aangegeven zijn de zadeltasjes met een klittenband bevestiging vaak wat goedkoper maar de keuze blijft natuurlijk geheel afhankelijk van de eisen waaraan jouw zadeltasje moet voldoen.

Soorten zadeltassen

Er zijn verschillende soorten fietstassen. Ieder type fietser heeft graag behoefte aan een bepaalde type tas. Hieronder hebben we het een en ander op een rijtje voor je gezet.

Voor de mountainbiker

Mountainbikers bevinden zich vaak op ruig en modderig terrein. Het materiaal moet daarom tegen een stootje kunnen. Dus ook een zadeltasje. Voor een mountainbiker is naast vuil- en waterafstotend eigenschappen ook een goede stabiliteit belangrijk. Een schokbestendige bevestigingswijze is dan ook aan te raden. En last but not least; laat het zadeltasje niet uitsteken boven het zadel want dan gaat het in de weg zitten tijdens het afdalen.

Voor de wielrenner

Op de racefiets speelt de wind weer een belangrijke rol. Dat is ook de reden waarom wielrenners zo min mogelijk op hun fiets willen hebben. Wanneer je een zadeltasje wilt wat zo min mogelijk wind vangt, kies je voor een smal zadeltasje dat je dicht tegen je zadel kunt monteren. Een zadeltasje voor een racefiets heeft veelal een clip waardoor je het makkelijk onder je racefietszadel klikt.

Voor de bikepacker

Zoals al aangegeven bestaan er ook grotere varianten van het zadeltasje en die worden steeds populairder door het ‘bikepacking’. De uitdaging hierbij is om de fiets zo licht, compact en aerodynamisch mogelijk van bagage te voorzien. Voor deze groep maar zeker ook voor degene die op fietsvakantie wil, zijn de slim ontworpen grotere zadeltassen een aanrader. Ze zijn er met een inhoud van tussen de drie 3 tot 17 liter en geschikt voor grotere spullen mits niet al te zwaar. Kleding en kampeerspullen kun je er -afhankelijk van de grootte van de tas- prima in kwijt. Tijdens het fietsen merk je bijna niets van deze tassen. Alleen het opstappen gaat wat lastiger.

Complete zadeltassen

Het is ook mogelijk een zadeltasje te kopen wat al voorzien is van een complete reparatieset, een binnenband en ander gereedschap wat je in geval van pech onderweg nodig zou kunnen hebben.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk hebben we je kunnen helpen in je zoektocht naar een zadelfietstas en heb je een zadelfietstas gevonden die bij je past! Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat dan gerust een reactie achter hieronder.

Plaats een reactie