Ontdek de 6 beste fietsbrillen van 2022

Heb jij tijdens het fietsen last van droge ogen door de wind of viezigheid van beestjes rondje ogen? Een fietsbril is de beste oplossing hiervoor! Het is een onmisbare accessoire voor wielrenners, mountainbikers en toerfietsers.

Er zijn veel verschillende soorten fietsbrillen te krijgen. Het vinden van de juiste bril kan daarom lastig zijn. In dit artikel hebben we de beste fietsbrillen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast lichten we toe waarom een bril onmisbaar is tijdens het fietsen en leggen we uit waar je op kunt letten als je er eentje wilt kopen.

Onze keuze voor de top 6 fietsbrillen

Hieronder hebben we zes fietsbrillen voor je op een rijtje gezet. Deze top 6 hebben we samengesteld op basis van een aantal punten. Zo hebben we gekeken naar de prijs, reviews van andere mensen, voor- en nadelen en de populariteit van de verschillende producten. Ook hebben we gekeken naar de verschillende type fietsbrillen. Zo kun je een onderscheid maken tussen de glazen en frames van fietsbrillen.

Goed om te weten: Sommige fietsbrillen zijn te krijgen in meerdere kleuren. Klik daarom even op “bekijk” om de juiste fietsbril te vinden.

De beste 6 fietsbrillen van 2022

Hieronder hebben we de beste zes fietsbrillen voor je toegelicht.

Oakley Jawbreaker Prizm Road – beste allround fietsbril

Menig fanatiek fietser is enthousiast over de Oakley Jawbreaker. De lenzen van de bril passen zich aan naar verschillende weersomstandigheden. Daarnaast reguleren de lenzen de kleuren waardoor je beter diepte en contrast ziet. Lijnen en obstakels op de weg zijn hierdoor makkelijker waarneembaar en bieden een ontspannen effect voor de ogen. Hierdoor is de fietsbril geschikt voor zowel mountainbikers als wielrenners.

De lenzen van de Oakley Jawbreaker zijn bol, net zoals de lenzen van je ogen, hierdoor zie je erg scherp. Daarnaast zijn de lenzen van de bril groot, wat voor een goed gezichtsveld zorgt. De lens filtert 100% UVA, UVB, UVC en schadelijke blauwe lichtstralen tot 400 nm. De fietsbril beschikt over zogeheten ‘surge’ poorten die voor goede ventilatie zorgen en daarnaast condens voorkomen.

De Oakley Jawbreaker beschikt over een stressbestendig frame materiaal, genaamd O-matter, dat de meest extreme weersomstandigheden kan doorstaan. Dit materiaal is kwalitatief erg goed, licht en duurzaam. De oorpotjes van de bril zijn verstelbaar in 3 mogelijke standen. Dit alles zorgt voor een hoog draagcomfort.

Voordelen

 • Lens met groot gezichtsveld en kleuroptimalisatie
 • Oorpootjes verstelbaar
 • Ventilatie ter voorkomen van condens
 • 100% bescherming tegen schadelijke UV straling
 • Lichtgewicht en duurzaam materiaal

Nadelen

 • Groot frame sluit minder mooi aan bij een smal hoofd
 • Erg prijzig

Oakley Radar EV Prizm Road Fietsbril

De Oakley Radar EV Prizm is in vele opzichten vergelijkbaar met de Oakley Jawkbreaker. Net als de Jawbreaker beschikt de Oakley Radar over een Prizm Road lens die zich aanpast naar de verschillende weersomstandigheden. Ook worden kleuren beter gereguleerd zodat je meer diepte en contrast zult zien. Ideaal voor tijdens het fietsen.

Ook op andere punten is de Oakley Radar vergelijkbaar met de Jawbreaker. De lenzen bieden dezelfde UV-bescherming, de bril is van goede kwaliteit en biedt hoog draagcomfort. Het verschil zit ‘m vooral in de prijs, de adviesprijs van de Oakley Radar is namelijk goedkoper.

Voor een lagere prijs krijg je vrijwel dezelfde bril op 2 punten na. De Oakley Radar heeft namelijk een half frame in plaats van een full frame wat de Jawbreaker heeft. Daarnaast zijn de lenzen van de Jawbreaker redelijk makkelijk te wisselen. De lenzen van de Oakley Radar daarentegen zijn wat lastiger te wisselen. De Oakley Radar is in ieder geval een erg goede fietsbril.

Voordelen

 • Lens met contrast verhogend effect
 • Grote lens en groot gezichtsveld
 • Lichtgewicht en duurzaam materiaal
 • Optimaal draagcomfort dankzij three-point fit
 • Ventilatie ter voorkomen van condens
 • Bescherming tegen schadelijke UV straling

Nadelen

 • Wisselen van lenzen is niet heel makkelijk. Dit kost wat tijd om het onder de knie te krijgen.

AGU Bold Fietsbril

De AGU Bold fietsbril heeft een brede lens die ervoor zorgt dat je een optimaal zicht hebt en de frame je zicht niet belemmerd. Bovendien zijn de lenzen anti fog en is condens verleden tijd. De lenzen zijn voorzien van UV400 wat schadelijk UV-straling blokkeert. De bril voldoet aan categorie 3 voor de juiste UV-bescherming.

Het frame is gemaakt van Grilamid TR90 materiaal. Dit materiaal is licht van gewicht, duurzaam en sterk. Je voelt tijdens het fietsen amper dat je een bril op hebt. De neusvleugels en oorpootjes zijn verstelbaar en anti-allergeen.

Voordelen

 • Anti-allergeen materiaal
 • UV400 lenzen
 • Anti fog coating
 • Breed zicht
 • Verstelbare neusvleugels en oorpootjes

Nadelen

 • Mindere kwaliteit dan Oakley of de AGU Verve

AGU Verve HD Fietsbril – onze favoriet

De AGU Verve fietsbril is dé fietsbril van de wielrenners van Team Jumbo-Visma. Deze fietsbril is speciaal voor het team ontwikkeld. De fietsbril is gemaakt van het zogeheten Grilamid TR90 materiaal, waardoor de bril licht van gewicht is en tegen een stootje kan. De fietsbril heeft neusvleugels die instelbaar zijn voor elk neustype. Daarnaast bevatten de neusvleugels en ook de oorpootjes over anti-allergeen zodat een allergische reactie voorkomen kan worden. Dit alles draagt bij aan een hoog draagcomfort.

De AGU Verve HD beschikt over anti-fog technologie. Hierdoor is die bestemd tegen extreme weersomstandigheden. De glazen zullen dus nooit beslaan. Ook beschikt de fietsbril over een antikraslaag. Hierdoor kan je lang van de fietsbril genieten!

Of de zon nu schijnt, het bewolkt is of dat het regent. Voor ieder weertype is er een bijpassende lens. Ideaal dus! Wel zal je de lenzen moeten wisselen. Dit kan op het begin vooral lastig zijn, maar als je het eenmaal door gaat dan gaat het redelijk snel.

Voordelen

 • Neusvleugels en oorpootjes beschikken over anti-allergeen
 • Beschikt over anti-fog waardoor de lenzen nooit zullen beslaan
 • Beschikt over antikraslaag
 • Inclusief bijpassende lenzen voor ieder weertype
 • Je kan de fietsbril naar eigen smaak aanpassen. Zo kan je kiezen voor full of no frame

Nadelen

 • De fietsbril is redelijk groot waardoor die niet bij iedereen zal staan
 • Je zal de lenzen zo nu en dan moeten wisselen vanwege andere weertypes. Dit is even wennen de eerste paar keren.

BBB Cycling Fuse PH – beste prijs/kwaliteit fietsbril

De BBB Cycling Fuse PH fietsbril beschikt over een fotochromatische lens die zich aanpast aan de lichtcondities. De lens heeft een lichtdoorlatendheid van 85-17%. Dit betekent dat hoe feller het licht, hoe donkerder de lens wordt. Het voordeel van een fotochromatische lens is dat je niet hoeft te wisselen van lenzen bij verschillende weersomstandigheden.

De BBB Cycling fietsbril beschikt over grote glazen waardoor je goed zicht. Bovendien beschikt de fietsbril over een half frame, waardoor je niet overal randen aan de zijkant hebt.

De fietsbril heeft een optimale pasvorm dankzij de rubberen oorpootjes en verstelbaar neusstuk. Aan beide kanten van de lens zitten ventilatiegaten die condensvorming voorkomen. De lens is gemaakt van polycarbonaat, wat zorgt dat de lens robuust is en een valpartij kan doorstaan. Het frame is gemaakt van Grilamid (net zoals de AGU Bold) wat zorgt voor optimale weerstand en buigsterkte.

Voordelen

 • Fotochromatische lens die zich aanpast naar alle weersomstandigheden
 • Ventilatiegaten die condensvorming voorkomen
 • Hoogwaardig materiaal lenzen en frame
 • Lichtdoorlatendheid van 85-17%
 • Zit stevig op je gezicht

Nadelen

 • Groot frame sluit minder mooi aan bij een smal hoofd
 • Duurt een paar seconde voordat de lens zich aanpast bij zonnestralen

Goodr Super Fly’s Fietsbril – hippe fietsbril

GoodR Super Fly’s is een stijlvolle fietsbril van het merk Goodr. Goodr is een bedrijf die hippe, kwalitatief goede en betaalbare sportbrillen aanbied. Alle brillen hebben grappige namen en toffe printjes. De lenzen zijn gepolariseerd (UV400) en beslaan niet. Ze beschermen je ogen voor 100% tegen schadelijke UV-A en UV-B straling. De bril voldoet aan categorie 4 voor de juiste UV-bescherming.

De fietsbril beschikt over anti-slip materiaal, waardoor deze goed blijft zitten zelf als je gaat zweten. Het frame is ontworpen met het oog op comfort. Het is stevig, licht van gewicht en sluit goed aan waardoor het niet stuitert. De oorpootjes zijn flexibel en aan te passen aan je eigen hoofd.

Voordelen

 • Toffe printjes
 • Gepolarisserde UV400 lenzen
 • Afstelbaar op je hoofd
 • Anti-stip materiaal

Nadelen

 • Kwalitatief minder dan andere fietsbrillen in dit rijtje

5 redenen waarom elke fietser een fietsbril zou moeten dragen

1. Insecten die in je oog vliegen

Insecten zijn een van de vervelendste dingen waar fietsers mee te maken kunnen krijgen. Een vliegje in je oog kan ook best gevaarlijk zijn op de fiets aangezien het gaat irriteren als er eenmaal eentje in je oog zit. Met een fietsbril kan je je ogen beschermen en voorkom je dat insecten je oog in vliegen.

2. Bescherming tegen schadelijke UV-straling

Overmatige blootstelling aan UV-straling verhoogt het risico op staar. Dit negatieve effect van de zon zal je niet gelijk merken maar vooral op de lange termijn. Het kan namelijk voor permanente schade aan de ogen zorgen.

3. Bescherming tegen wind en regen

Tijdens het fietsen, vooral op een stormachtige dag, kan je last krijgen van droge ogen. Bovendien kan de wind of regen ook belemmerend zijn in het algemeen en je zicht belemmeren.

4. Sportieve look

Een mooie fietsbril maakt je outfit af! Vele wielrenners, mountainbikers en andere fietsers kiezen voor een fietsbril die past bij hun fiets en outfit. Een snelle planga maakt je fietslook compleet.

5. Veilig deelnemen aan het verkeer

Met een fietsbril bescherm je je ogen en zorg je ervoor dat je beter zicht houdt op de weg. Dit is van belang om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer, zodat je eventuele tegenliggers aan ziet komen en hierop kan anticiperen.

Welke kenmerken hebben de beste fietsbrillen?

Fietsbrillen zijn hoogwaardige brillen die zijn ontworpen voor fietsers. Ze helpen schittering te verminderen en de zichtbaarheid te vergroten, waardoor ze perfect zijn voor gebruik tijdens fietsavonturen.

Fietsbrillen zijn ontworpen met de behoeften van de fietser in gedachten. Ze zijn lichtgewicht, duurzaam en bieden uitstekende bescherming tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Een goede fietsbril beschikt ook over ventilatieopeningen zodat condensvorming voorkomen wordt.

fietsbril gekleurde glazen

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbril?

Er zijn veel verschillende fietsbrillen te krijgen, maar het zijn niet allemaal goede fietsbrillen. Het is daarom goed om te weten waar je op kunt letten als je er een wilt kopen. Hieronder

Type gebruik

Afhankelijk van hoe je de fietsbril gebruikt is er een die aansluit op jouw voorkeuren. Fiets je vaak in een bosrijke omgeving dan is het belangrijk dat je kiest voor een fietsbril die stevig op je gezicht blijft zitten. Fiets je vaak in de zomer dan is het van belang dat je een fietsbril kiest met de juiste glazen tegen de zon. Wissel je vaak van omstandigheden, ga dan voor een allround model.

Sommige fietsbrillen beschikken vaak over meerdere glazen waartussen je kunt wisselen afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij een zonnige dag kies je voor donkere glazen, bij een bewolkte dag kies je voor oranje glazen. Fiets je ’s avonds kies dan de doorzichte glazen. Heb je graag een fietsbril waarbij je niet hoeft te wisselen tussen de glazen, kies dan voor een met fotochromatische lens.

Pasvorm fietsbril

Een goede fietsbril sluit aan op je hoofd en blijft in alle situaties op z’n plaats zitten. Een goede pasvorm is van belang voor het comfort waarmee je de bril draagt. Allereerst is het belang dat de fietsbril je ogen en een klein gedeelte hieromheen goed bedekt. Hierdoor heb je minder kans op regen, viezigheid of beestjes die in je ogen komen.

Bovendien moet een fietsbril lekker zitten. Niet te strak, maar ook niet dat deze van je hoofd valt als je een drempel over fietst.

Voorkeur frame

Er zijn verschillende keuzes voor het frame van de fietsbril die je uiteindelijk kiest. Wat het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Een frame zou je zicht in bepaalde gevallen kunnen beperken, maar kan ook bijdragen aan een sportieve look. Het is dus echt wat het beste bij jou past en waar je voorkeur naar uit gaat.

 • Full Frame – een fietsbril met een full frame heeft een frame die de lenzen volledig omringd.
 • Half Frame – een fietsbril met een half frame heeft gedeeltelijk of voor de helft een frame rondom de lenzen.
 • No Frame – een fietsbril zonder frame is enkel middels oorpootjes bevestigd.

Type lens

Er zijn verschillende lenzen waaruit je kunt kiezen bij fietsbrillen. Het verschil tussen fotochromatische-, contrast-, gepolariseerde-, coating- en standaard lezen wordt hieronder toegelicht.

Fotochromatische lens

Een fotochromatische lens past zich aan naar de weersomstandigheden waarin je fietst. Dit betekent dat de lens donkerder wordt bij veel licht. Wanneer het buiten donkerder is, worden de lenzen lichter. Het voordeel van dit type lens is dat je niet hoeft te wisselen van lenzen in je fietsbril.

Contrast lens

De naam “contrast lens” legt al deels uit wat deze lens voor je fietsbril doet. Door lichtinval beter te ordenen krijg je een helderder zicht en kun je objecten op de weg voor je beter onderscheiden.

Gepolariseerde lens

Gepolariseerde lenzen beschermen je ogen tegen schittering van reflecterend oppervlakte. Zo heb je bijvoorbeeld geen last van de zon die weerkaatst in andere oppervlaktes, zoals de weg of een rivier, en daardoor je ogen verblind. Bovendien kun je eenvoudiger onderscheid maken tussen verschillende kleuren. Dit zorgt uiteindelijk voor minder vermoeide ogen.

Coating lens

Een coating lens heeft als voordeel dat deze meer UV-bescherming biedt in vergelijking met standaard lezen. Het niveau van UV-bescherming hangt alsnog af van de categorie waar deze lens in valt.

Standaard lens

Standaard lenzen beschermen enkel tegen UV-straling, maar in mindere mate dan de coating lens. Standaard lenzen zitten vaak op de instapmodellen of goedkopere brillen.

fietsbril

UV-bescherming

Zoals hierboven uitgelegd bieden alle lenzen een vorm van UV-bescherming. Echter kan de graad van bescherming alsnog per lens verschillen. Om deze reden zijn er verschillende categorieën die het verschil in UV-bescherming aangeven.

 • Categorie 0: Nauwelijks tot geen bescherming
 • Categorie 1: 20% tot 40% van de schadelijke UV-stralen wordt weg gefilterd. De bescherming voor je ogen is alsnog zeer beperkt met lenzen van deze categorie.
 • Categorie 2: 40% tot 60% van de schadelijke UV-stralen wordt weg gefilterd. De bescherming van je ogen is nog niet voldoende en is vergelijkbaar met de bescherming die een gewone zonnebril biedt.
 • Categorie 3: 60% tot 92% van de schadelijke UV-stralen wordt weg gefilterd. De bescherming van je ogen is voldoende als je fiets in een land als Nederland, België of Duitsland. De meeste fietsbrillen voldoen aan dit niveau van bescherming.
 • Categorie 4: 90% tot 100% van de schadelijke UV-stralen wordt weg gefilterd. Deze categorie is aan te raden wanneer je gaat fietsen in zonnige landen, woestijngebied, bergen of waar sneeuw ligt.

Fietsbril geschikt voor brildragers

Wanneer je een fietsbril op sterkte zoekt moet je er rekening mee houden dat de bril die je kiest nog niet gelijk op sterkte is geslepen. Je moet zelf met de fietsbril langs de opticien om deze op de juiste sterkte te krijgen.

Condenswerend

Tijdens het fietsen ga je vaak zweten en krijg je een warm hoofd. Hitte van je gezicht kan ervoor zorgen dat er condens op de bril komt. Door middel van een speciale coating kun je dit tot een zekere hoogte tegenhouden. Sommige fietsbrillen beschikken over een kleine opening die de ventilatie van de bril bevorderen.

Je kunt ook zelf met een spray aan de slag gaan om je fietsbril van een coating tegen condens te voorzien. Zie hieronder een product dat je hier voor kan gebruiken.

Materiaal glazen

Een fietsbril moet wel tegen een stootje kunnen zodat deze niet snel beschadigd. Om deze reden is het materiaal van het glas van belang, zodat je voorzien bent van een bril met een lange levensduur. De glazen van een fietsbril zijn niet gemaakt van écht glas, maar de kunststoffen polyurethaan en polycarbonaat.

 • Polycarbonaat – lichtgewicht, krasbestendig en robuust
 • Polyurethaan – lichtgewicht, krasbestendig en robuust
 • NXY polyurethaan – nog een beter product dan standaard polyurethaan, maar enkel in gebruik bij de topmodellen.

Gewicht van de fiestbril

Professionele wielrenners, die fietsen voor de winst, willen zo weinig mogelijk gewicht meenemen. Een lichte fietsbril is dan ook van belang. Naast een laag gewicht, kan een lichte fietsbril ook prettig zitten. Uiteindelijk is dit persoonlijke voorkeur. Mocht je dit belangrijk vinden dan kan je er op letten. Het is wel goed om te weten dat vooral dure modellen een lager gewicht hebben.

Conclusie: de top 6 beste fietsbrillen

Hieronder hebben we nogmaals onze keuze voor de beste 6 fietsbrillen voor je uitgelicht.

We zijn aan het einde gekomen van deze blog. Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van de beste fietsbrillen en weet je nu waar je op kunt letten als je er eentje wilt kopen. Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze blog, laat het ons dan weten in de reacties hieronder.

Plaats een reactie