10x de beste mountainbike schoenen van 2022

Fanatieke fietsers zullen het wel weten. Goede mountainbike schoenen zijn onmisbaar tijdens het mountainbiken. Je wilt goede grip op je pedalen en dat er zo veel mogelijk kracht vanuit je benen zo direct mogelijk wordt overgebracht op je pedalens. Een goede fietsschoen is daarvoor essentieel. Je hebt waarschijnlijk dan ook een favoriet model waar je op vertrouwt. Maar als je nog niet zo lang op de fiets zit, is het lastig om een keuze te maken.

In dit artikel gaan we in op de beste mountainbike schoenen, wat voor soorten er zijn en waar je op kunt letten als je er een wilt kopen. Na het lezen van dit artikel ben je goed geïnformeerd en kan je de juiste keuze maken.

De 10 beste mountainbike schoenen van 2022

Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal aspecten. Hierbij kan je denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze aspecten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien. We nemen je hieronder mee in de 10 beste mountainbike schoenen, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog. Welke mountainbike schoen lijkt jou het beste?

Let op: sommige van de onderstaande producten zijn in verschillende modellen te verkrijgen. Klik hiervoor even op “bekijk” om de juiste mountainbike schoen te vinden.

Onze keuze voor de beste 3 mountainbike schoenen

Na het zien van bovenstaande mountainbike schoenen heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze keuze voor de beste 3 mountainbike schoenen.

1. Shimano XC100 MTB Schoenen – Beginner

De Shimano XC100 mountainbike schoenen zijn ideaal voor de beginnende mountainbiker. Belangrijk voor beginnende mountainbikers is dat de schoen licht van gewicht is, een soepele nylonzool versterkt met glasvezel voor goede krachtoverdracht heeft en een klittenbandsluiting heeft. Met klittenband kun je namelijk de schoen lekker stevig aantrekken. Deze schoen voelt comfortabel aan dankzij de goede pasvorm en het ademend vermogen. De schoen is gemaakt van geperforeerd synthetisch leer. De buitenzool is van rubber XC wat zorgt voor goede grip op en naast de mountainbike.

2. Fizik Vento X3 Overcurve MTB Schoenen – Ervaren

Een meer ervaren fietser zal eerder kiezen voor een model met draaisluiting (ook wel BOA sluiting) in plaats van klittenband en een carbon zool. De carbon zool is licht van gewicht, stijf en zorgt voor uitstekende krachtoverdracht tijdens het fietsen. De Fizik Vento X3 Overcurve is het ideale model voor ervaren mountainbikers. Deze schoen beschikt over het specifieke Overcurve systeem waarvoor er rekening wordt gehouden met de asymmetrische vorm van je enkels en de schoen een uitstekende pasvorm biedt.

Gebruikers van deze schoen zijn over het algemeen super enthousiast. Wat wordt aangegeven is dat in het begin de BOA sluiting wat oefening vereist om ook ervoor te zorgen dat deze niet te strak dicht gedraait wordt.

3. Shimano SH-XC502 MTB Schoenen – Recreant

Zit je tussen beginnende mountainbiker en ervaren mountainbiker in, dan is de Shimano SH-XC502 de ideale schoen voor jou. In deze schoen is je voet omhult met een naadloos stuk leer (Surround Wrapping). Dit biedt een goede pasvorm waarbij er geen opening is tussen je voet en de schoen. Met de BOA L6-draaisluiting kun je de schoen helemaal goed afstellen aan je voet. De bovenkant van de schoen is bedekt met kunstleer en mesh. Hierdoor is de schoen licht en luchtig. In de winter zijn echter wel overschoenen nodig om je voeten warm te houden. De tussenzool is verstevigd met glasvezel, waardoor je een betere krachtoverdracht hebt. Dankzij de ULTREAD rubberen buitenzool heb je een goede grip op de trappers. De spikes zijn te verwisselen afhankelijk van je voorkeuren of fiets omstandigheden.

 Wat zijn MTB schoenen en waar gebruik je ze voor?

MTB (Mountain Bike) schoenen zijn schoenen die speciaal ontwikkeld zijn voor tijdens het mountain biken. De schoenen onderscheiden zich van doorsnee schoenen door het handige kliksysteem dat de schoenen hebben. Met dit kliksysteem kun je jouw mtb schoenen eenvoudig aan jouw pedalen klikken. Hiermee creëer je extra grip en veiligheid. Ook zijn de schoenen vaak eenvoudig los en vast te maken en zijn ze zo ontworpen dat ze perfect aansluiten op de pedalen. De schoenen zijn vaak niet geschikt om te wandelen of voor andere sporten en dien je dan ook enkel tijdens het fietsen te dragen. Mtb schoenen hebben over het algemeen vaak geen veeters. Veters zijn namelijk niet altijd even veilig op de fiets gezien deze los kunnen raken en tussen en rondom de pedalen kunnen komen. Welke mountain bike schoenen voor jou precies de beste mtb schoenen zijn hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Om de aankoop van de beste mtb schoenen wat eenvoudiger te maken is het eerst handig om wat meer over dit type schoen te weten te komen.

beste mtb schoenen

Waarom MTB schoenen kopen?

Voor zowel de professionele fietser, als voor de fanatieke amateur fietser, is het dragen van mountainbike schoenen tijdens het mountainbiken ten alle tijden aan te raden. Door het dragen van de schoenen zorg je namelijk voor een stuk veiliger gebruik en kun je ongelukken helpen voorkomen.

De mountainbike schoen is een comfortabele en veilige schoen voor tijdens het mountain biken. De schoenen zorgen ervoor dat je voldoende grip hebt op de pedalen, waardoor je goed kunt afzetten en niet van je pedalen af kunt glijden tijdens het trappen. Ook bieden de schoenen de ideale ondersteuning en grip tijdens het veilig op en af stappen van de pedalen. Hierdoor kun je goed kracht zetten tijdens het fietsen en gaat het fietsen je ongetwijfeld een stuk gemakkelijker af.

Naast dat de schoenen goede ondersteuning en grip bieden zijn de schoenen ook nog eens erg eenvoudig en veilig in gebruik. Met behulp van het handige kliksysteem kunnen de schoenen eenvoudig vastgebonden worden en kun je vervolgens zorgeloos fietsen. Je hoeft je tijdens het fietsen niet druk te maken om je veters die wellicht los kunnen raken of tussen de fiets kunnen komen.

Ook kunnen de schoenen soms in verschillende standen gezet worden en kun je de schoenen hierdoor voor verschillende situaties gebruiken. Elk type schoen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Wat exact de voordelen van de schoenen voor jou zijn hangt dus af van het type schoen dat je koopt.

MTB schoenen kopen? Houd hier rekening mee

Elk type schoen voor tijdens het mountainbiken is anders. Het vinden van de beste mountainbike schoenen kan daardoor dan ook soms best een lastige klus zijn. Om de aankoop van de beste mtb schoenen wat eenvoudiger te maken is het aan te raden om rekening te houden met een aantal factoren. Hiermee voorkom je dat je wellicht een verkeerde soort schoen koopt dat niet goed bij jouw wensen en behoefte aansluit.

Ten eerste is bijvoorbeeld erg het belangrijk om te kijken of de schoen geschikt is voor jouw type mountainbike. Zo zijn er fietsen met speciale pedalen die niet geschikt zijn voor elk type schoen. Hierdoor kun je niet altijd zorgen voor de juiste krachtoverbrenging of kun je eerder uit je pedalen schieten. Bekijk of informeer daarom altijd voor de aankoop of de schoen geschikt is voor jouw fiets.

Daarnaast is het materiaal van de schoen erg belangrijk. Bekijk of de schoen gemaakt is van ademend materiaal en of de schoen waterproof is. Er zijn vele verschillende materiaalsoorten die gebruikt worden voor het maken van mountainbike schoenen. Uiteraard is het ook belangrijk dat de schoen goed past en een comfortabele pasvorm heeft.

Ten slotte is het aan te raden om goed te kijken in hoeverre de schoen verstelbaar is. Bekijk bijvoorbeeld of de schoen handige klittenband sluitingen heeft of te verstellen is middels extra koordjes of draaisystemen.

mtb schoenen

Wat voor soorten MTB schoenen zijn er?

Tegenwoordig zijn er tal van verschillende soorten schoenen voor tijdens het mountainbiken. Elk type schoen heeft zo zijn unieke voor- en nadelen. Indien je op zoek bent naar goede fietsen voor tijdens het mountainbiken wil je uiteraard eerst weten welke soorten er zoal zijn. Over het algemeen zijn de meest bekende schoen soorten de mountainbike schoenen met handige draaisystemen, de schoenen met een wire/draad sluiting en de schoenen met klittenband sluitingen.

Naast het type sluitingssysteem verschillen de schoenen ook in dikte en luchtdoorlaatbaarheid. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale schoenen voor de winter die extra warm zijn. Indien je meer een zomer mountainbike liefhebber bent kun je het beste kiezen voor een wat lichtere schoen met een wat meer ademend materiaal. Deze type schoenen zijn vaak erg comfortabel en zorgen ervoor dat je minder snel zweet voeten krijgt tijdens het fietsen.

Er zijn diverse schoenen verkrijgbaar die extra breed zijn of juist extra smal. Bekijk daarom wat de pasvorm van de schoenen is en kies een soort schoen dat aansluit bij jouw pasvorm.

Indien je de schoenen ook wilt gebruiken om stukken mee te kunnen lopen dien je hier rekening mee te houden. Er zijn namelijk diverse soorten schoenen die zowel geschikt zijn om aan te sluiten op je mountainbike als om (vaak korte) stukken mee te lopen. Dit zijn de half fiets half wandelschoen modellen. Deze schoenen hebben vaak een speciale spike bevestiging voor extreme omstandigheden. Hierdoor heb je ook goede grip in de modder of in los zand en kun je de schoenen veilig gebruiken om mee te rennen en lopen.

Ten slotte zijn er nog tal van andere soorten schoenen verkrijgbaar en heeft elk type zo zijn unieke eigenschappen en voor- en nadelen. Ook variëren de schoenen enorm qua budget en variëren de prijzen flink. Het is dus lastig om te zeggen wat op dit moment de beste mtb schoenen zijn. Bekijk daarom diverse merken, kleuren en modellen en vergelijk welke aspecten het meest van belang kunnen zijn voor jou.


We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van de verschillende soorten mountainbike schoenen, waar je rekening mee kunt houden als je er een wilt aanschaffen en wat de beste zijn. Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel, laat dan gerust een reactie hieronder achter.

Plaats een reactie