Ontdek de 5 beste fietsapps van 2022

Ben je een toerfietser, wielrenner of mountainbiker en wil je graag gebruik maken van een app om je sportgegevens vast te leggen of een route te plannen? Er zijn verschillende apps waar dit mogelijk mee is. Hieronder zullen wij onze keuze voor de 5 beste apps met je delen zodat jij je gegevens kan vastleggen of je route kan plannen!

#1 Strava – de beste allround fietsapp

Wat ons betreft is Strava wel één van de beste apps voor het fietsen. Of je nu toerfietser, wielrenner of mountainbiker bent, iedereen kan de app gebruiken. Strava is eigenlijk een soort van Facebook voor sporters. Je kan je vrienden volgen en op de hoogte blijven van al hun sport activiteiten, maar daarnaast kan je ook je favoriete sporters volgen.

Met Strava op je mobiel kan je je fietstocht vastleggen en deze daarna delen. Als je je trainingen met behulp van een sporthorloge of fietscomputer meet, dan kan je deze daarna eenvoudig naar Strava uploaden.

Ook kan je met Strava routes plannen, al is dit wel een betaalde functionaliteit. Dus ben je op zoek naar een app om fietsroutes mee te kunnen plannen, dan is Strava zeker wel het overwegen waard. Strava heeft behoorlijk wat data, er zijn namelijk veel sporters wereldwijd die gebruikmaken van de app. Als je een fietsroute wilt plannen dan kan Strava daar zeker bij helpen. Zo geeft Strava aan wat populaire fietsroutes zijn op basis van sportdata van gebruikers. Een erg prettige functionaliteit. Zeker als je ergens gaat fietsen waar je de weg nog niet zo goed kent.

Strava is gratis te gebruiken, maar je kunt er ook voor betalen mocht je iets meer functionaliteiten willen. De kosten voor een betaald abonnement zijn €9,95 per maand.

Strava kan je downloaden voor Android en iOS.

#2 Komoot – de beste voor routeplanning

Komoot is een erg fijne app voor het plannen van routes voor fietsers en wandelaars. Met behulp van de app kan je je eigen routes maken, maar je kan ook inspiratie op doen door de routes die al in de app staan. Tijdens vakantie kan de inspiratie voor het ontdekken van nieuwe routes ideaal zijn. De routes zijn er namelijk op gericht dat je mooie nieuwe plekken gaat zien.

Als je een route kiest die al beschikbaar is in de app of je maakt je eigen route, dan kan je deze daarna analyseren nog voordat je vertrekt. Zo kan je goed zien of er hoogteverschil in zit en waar de hoogtes zich bevinden. Zo kan je je goed voorbereiden.

Een route die gemaakt of gekozen is in de Komoot app kan ook eenvoudig gedeeld worden met een sporthorloge, fietscomputer of e-bike scherm.

De Komoot app is gratis te downloaden voor Android en iOS. Er is ook een betaalde versie beschikbaar, dit kost €4,99 per maand. Functies die je er dan bij krijgt zijn gesproken navigatie, de mogelijkheid om meerdaagse routes te plannen, livetracking en nog meer.

#3 Trailforks – de beste voor mountainbikers

Als je van het mountainbiken of gravelbiken bent, dan is de Trailforks app zeker wat voor je. De app bevat een kleine 400.000 routes over 123 landen die gemaakt zijn door gebruikers en onderling gedeeld worden via de app.

Als je dus op zoek bent naar mooie mtb routes in Nederland, dan is dit dé app om die te ontdekken. Ga je graag op vakantie mountainbiken, dan kan ook daar deze app zeker van pas komen. Het helpt je met het ontdekken van mooie nieuwe routes.

De verschillende mtb routes die beschikbaar zijn, zijn gerangschikt op basis van populariteit, soort terrein, moeilijkheidsgraad, huidige conditie en beste seizoen om te rijden. Binnen de app zelf is het eenvoudig om een route te zoeken, plannen en delen. Het is mogelijk om de route die je net gefietst hebt te loggen en je ervaringen daar over te delen.

Trailforks is gratis te downloaden voor Android en iOS. Er is een betaalde versie, deze kost €20 per jaar. Hiermee krijg je toegang tot alle kaarten (in de gratis versie maar toegang tot één gebied) en de mogelijkheid om deze te downloaden en offline te gebruiken.

#4 Trainingpeaks – de beste voor statistieken

Als je graag iedere training vastlegt en naderhand deze analyseert, dan is de Trainingpeaks website en app wellicht wat voor je. Met behulp van Trainingpeaks kan je namelijk makkelijk je trainingen plannen en achteraf analyseren. Er is veel data beschikbaar en je kan best diepgaande analyses doen. Je moet hier zeker wel wat kennis voor hebben en om die reden wordt de app veelal gebruikt door trainers/coaches.

Trainigpeaks is gratis te gebruiken, alleen wel vrij beperkt. Wil je echt veel kunnen meten en de data achteraf analyseren, dan is de betaalde versie een betere optie. Deze kost $9,92 per maand. Trainingpeaks is te downloaden voor Android en iOS.

#5 Zwift – de beste voor indoor fietsen

Zwift is de app die indoor fietsen leuk maakt. Er is wel wat voor nodig helaas. Zo heb je een spinningfiets, racefiets met fietstrainer, hometrainer of loopband nodig. Zwift is namelijk niet alleen voor fietsen maar je kan er ook een loopband aan koppelen zodat je binnen kan hardlopen. Naast een fiets en bijbehorende dingen, heb je ook een scherm nodig waar je Zwift kan afspelen.

Zwift heeft namelijk best wat weg van een computerspel. Je kan van te voren een route kiezen en die wordt ingeladen. Wat je dan ziet is de daadwerkelijke omgeving van die route binnen een virtuele wereld. Zo zou je de Stelvio als route kunnen kiezen en die vanuit je huiskamer kunnen beklimmen. Klinkt leuk toch?

Je hebt er dus best wel wat voor nodig en Zwift zelf kost ook nog eens €15 per maand. Alles bij elkaar is het dus niet goedkoop en is daarom niet voor iedereen weggelegd. Maar ben je iemand die graag binnen fietst uit plezier of noodzaak (vanwege het weer), dan is het zeker het overwegen waard. Het is namelijk wel erg leuk als je eenmaal bezig bent!

We zijn aan het einde gekomen van deze blog. Hopelijk hebben we je een goed idee kunnen geven wat volgens ons de beste fiets apps zijn. Heb je een vraag of opmerking na het lezen van deze blog. Laat dan gerust een reactie hieronder achter.

1 gedachte over “Ontdek de 5 beste fietsapps van 2022”

Plaats een reactie