7 tips voor een mooie fietsvakantie

Houdt je van fietsen én nieuwe plekken ontdekken? Is het antwoord ja, dan is een fietsvakantie wellicht wat voor jou! Fietsvakanties worden steeds populairder. Je kan zelf op pad gaan, maar je kan ook mee gaan met iets dat van te voren georganiseerd is.

In dit artikel gaan we in op een aantal tips waar je rekening mee kunt houden als je op fietsvakantie gaat!

1. Type fietsvakantie

Bedenk goed op wat voor soort fietsvakantie je wilt. Fietsvakantie is een breed begrip. Je kunt echt op vakantie gaan met de fiets en alleen maar gaan fietsen. Een ANWB of TUI organiseren zo’n soort fietsvakanties. Gedurende een aantal dagen leg je dan een bepaalde route af. Maar je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen en zelf een aantal dagen gaan fietsen.

Je hoeft natuurlijk niet je hele vakantie te gaan fietsen, maar het dan alsnog als een soort van fietsvakantie te zien. Als je zelf je fiets meeneemt dan kan je natuurlijk lekker afwisselen tussen dagje sightseeing en dagje fiesten.

2. Zelf je fiets meenemen

Ben je van plan om op vakantie te gaan en je eigen fiets mee te nemen? Denk dan eens aan een fietsendrager. Met behulp van een fietsendrager kan je veilig je fiets mee nemen. Daarnaast heb je nog alle ruimte in de auto voor de overige bagage. Fietsendragers zijn er in verschillende modellen te krijgen, zo kan je een fietsendrager plaatsen op het dak, op de achterklep op de trekhaak.

Wil je hier meer over weten? Lees dan een onze blog over de beste fietsendragers.

3. Draag een helm

Als je in Nederland op fietsvakantie gaat dan is het dragen van een fietshelm niet verplicht. Toch doe je er verstandig aan om er eentje te dragen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je je fietsvakantie vroegtijdig moet stoppen. Ga je op fietsvakantie in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland? Dan is een fietshelm verplicht.

Wil je meer weten over fietshelmen? Lees dan eens onze blog over de beste van dit moment!

4. Veiligheid

Draag een fietshelm en je zult zelf een veiliger gevoel ervaren tijdens het fietsen. Het is natuurlijk ook van belang dat je fiets veilig is. Met veilig bedoelen we dat als je even pauze neemt voor een hapje of drankje, je je fiets met een gerust gevoel achter kunt laten. Zorg daarom voor een goed fietsslot. In Nederland worden er nogal wat fietsen gestolen, in andere landen kan dit ook gebeuren. Laat je fiets daarom nooit onbeheerd achter en zorg voor een veilig fietsslot.

5. Zorg dat je niet verdwaalt

Als je lekker aan het fietsen bent tijdens je vakantie dan wil je natuurlijk niet verdwalen. Zorg dus voor een goede fietsroute en een manier om deze te volgen. In Nederland is het mogelijk om van te voren een route uit te stippelen en ANWB bordjes te volgen. In andere landen heb je ook bepaalde fietsroutes, maar dit kan wat lastiger zijn.

Gelukkig is het tegenwoordig makkelijk om te navigeren via een app als Strava of Google Maps. Als je navigeert dan is het wel belangrijk om je mobiel vast te zetten aan het stuur zodat je je handen vrij hebt en je zo veilig mogelijk door het het verkeer kan bewegen.

Bekijk eens onze blog over de beste telefoonhouder voor op de fiets.

6. Voorkom zadelpijn

Tijdens een fietsvakantie spendeer je veel tijd op je fiets. Niet heel gek. Het is van belang dat je goede fietskleding hebt en dan met name een fijne fietsbroek. Een goede kwaliteit fietsbroek voorkomt zadelpijn en daar wil je echt geen last van krijgen tijdens het fietsen. Dit is zeer onprettig en kan een fietsvakantie flink verstoren!

Lees eens onze blog over de beste fietsbroeken voor dames.

7. Zorg dat je geniet

De laatste tip die we geven is ook een hele belangrijke en dat is dat je vooral moet genieten tijdens een fietsvakantie! Vakantie is een tijd van tot rust komen en dat doe je door vooral te genieten van al het moois wat je tegenkomt.

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk heb je wat gehad aan onze tips voor een mooie fietsvakantie! Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel, laat dan gerust een reactie achter hieronder.

1 gedachte over “7 tips voor een mooie fietsvakantie”

Plaats een reactie