10x de beste wielrenschoenen van 2022

Fanatieke fietsers zullen het wel weten. Goede wielrenschoenen zijn onmisbaar tijdens het wielrennen en mountainbiken. Je hebt waarschijnlijk dan ook een favoriet model waar je op vertrouwt. Maar als je nog niet zo lang op de fiets zit, is het lastig om een keuze te maken.

In dit artikel gaan we in op de beste wielerschoenen, wat voor soorten er zijn en waar je op kunt letten als je er een wilt kopen. Na het lezen van dit artikel ben je goed geïnformeerd en kan je de beste keuze maken.

De 10 beste wielerschoenen van 2022

Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal aspecten. Hierbij kan je denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze aspecten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien. We nemen je hieronder mee in de 10 beste wielerschoenen, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog. Welke wielerschoen lijkt jou het beste?

Let op: sommige van de onderstaande producten zijn in verschillende modellen te verkrijgen. Klik hiervoor even op “bekijk” om de juiste wielerschoen te vinden.

Onze keuze voor de beste 3 wielerschoenen

Na het zien van bovenstaande wielerschoenen heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze keuze voor de beste 3 wielerschoenen.

1. Shimano RC100 Wielerschoenen- Beginnend

De Shimano RC100 wielerschoenen is een topmodel voor de beginnende wielrenner. Belangrijk voor beginnende wielrenners is dat de schoen licht van gewicht is, een soepele nylonzool versterkt met glasvezel voor goede krachtoverdracht heeft en een klittenbandsluiting heeft. Met klittenband kun je namelijk de schoen lekker stevig aantrekken. Het materiaal van deze schoen is synthetisch leer met gaastextuur waardoor de schoen comfortabel zit en ademd. De schoen heeft brede hielkussen voor goede stabiliteit, bovendien zijn deze slijtvast waardoor de levensduur van je schoen lang is. Gebruik je deze schoen in de winter dan is een overschoen aan te raden.

2. Northwave Carbon 2 Wielerschoenen – Ervaren

Een meer ervaren fietser zal eerder kiezen voor een model met draaisluiting in plaats van klittenband en een carbon zool. De carbon zool zorgt voor uitstekende krachtoverdracht tijdens het fietsen. De Nothwave Carbon 2 is een top model voor de meer ervaren wielrenner. Met deze schoen kun je alles uit je prestatie halen. Dit model zit erg comfortabel, ademd en biedt de ondersteuning die je nodig hebt dankzij de vorming van de schoen naar de voetboog en de mesh-inzetstukken. De bovenzijde van de schoen is juist weer stevig waardoor je presterende vermogen nog beter is. Gebruik je deze schoen in de winter dan is een overschoen aan te raden.

3. Shimano RC502 Wielerschoenen – Recreatief

Zit je tussen beginner en ervaren in, dan is de Shimano RC502 een topmodel. De pasvorm is comfortabel dankzij de specifieke Shimano’s Surround Wrapping. Bovendien biedt de schoen stabiliteit. Deze schoen heeft evenals bovenstaand model een draaisluiting, de BOA L6-draaisluiting, die ervoor zorgt dat je de schoen precies kunt afstellen. Dankzij het mesh-materiaal ben je verzekerd van ademend vermogen van de schoen. Deze schoen heeft geen carbonzool, wel is de nylonzool versterkt met carbon voor goede krachtoverdracht. Gebruik je deze schoen in de winter dan is een overschoen aan te raden.

Wat zijn wielrenschoenen en waar gebruik je ze voor?

De beste wielrenschoenen hebben bepaalde karakteristieke eigenschappen die je bij andere sportschoenen niet zult terugvinden. Dat heeft niet alleen te maken met grip op de trapper. Maar ook met een stevige ondersteuning onder het fietsen. Je hebt daarnaast keuze uit verschillende sluitingen en zolen. En misschien overweeg je om een mountainbike pedaal op je racefiets te zetten, zodat je zowel voor het racefietsen als bij het mountainbiken dezelfde schoenen kunt gebruiken. Alleen daarom is het al belangrijk om te weten wat de functie is van wielrenschoenen die niet alleen lekker zitten, maar ook bij je fietsactiviteit passen.

wielrenschoenen

Waarom wielrenschoenen kopen?

Een belangrijke eigenschap van wielrenschoenen is dat je ze in een klikpedaal kunt bevestigen. Je hebt hierdoor een aantal voordelen. Ten eerste voorkom je met het vastklikken dat je voet onverhoopt van je pedaal afschiet. Dit geeft je meer zekerheid onder het fietsen, waardoor je je volledig kunt concentreren op de rit zelf. Als je gewone sportschoenen zou dragen, heb je bijvoorbeeld kans dat de zool bij regenachtig weer nat is. Het risico dat je zool dan zo glad is dat je voet van het pedaal schiet, is redelijk groot. Zeker als je veel kracht zet. Met een wielrenschoen hoef je daar niet over na te denken.

Eigenlijk hebben we het tweede voordeel al genoemd. Je kunt met racefiets schoenen goed kracht zetten op het pedaal. Niet alleen tijdens de neerwaartse trapbeweging, maar ook tijdens het omhoog trekken van het pedaal. Dit geeft je een vloeiende en krachtige aandrijflijn waarbij je al je energie kunt inzetten. Bovendien heb je meer controle tijdens het fietsen.

Een ander voordeel van de wielrenschoenen is, dat ze goed om je voet sluiten. Ook deze goede ondersteuning zorgt er voor dat je veel kracht kunt zetten onder het fietsen. Er zijn racefiets schoenen verkrijgbaar met een klittenbandsluiting. Deze schoenen kun je gemakkelijk aan- en uit doen. Houd er wel rekening mee dat het klittenband na veelvuldig gebruik kan verslappen. Dit kan ten koste gaan van de ondersteuning. Wil je optimale aansluiting van de schoen aan je voet? Dan zijn er racefiets schoenen met een draaisluiting. Je draait aan een knop die op je schoen zit waardoor een draad die over je schoen loopt, aangespannen wordt. Hiermee bepaal je zelf precies hoe strak je schoen zit, zonder dat deze gaat knellen onder het fietsen.

Tot slot herken je de beste wielrenschoenen aan een gladde en stijve zool. Het is afhankelijk van het merk en de prijs van de racefiets schoenen hoe stijf de zool zal zijn. Hoe stijver, hoe beter de luchtverplaatsing onder het fietsen geleid kan worden. En dat draagt weer bij tot een hogere snelheid.

Wielrenschoenen kopen? Houd hier rekening mee

Wat de beste racefiets schoenen zijn is niet zo eenvoudig te zeggen. Het is niet alleen afhankelijk van je voorkeur voor een bepaald merk. De ervaring die je hebt, telt ook mee bij de aankoop. Over het algemeen kun je aanhouden dat als je beginnend wielrenner bent, je kiest voor schoenen met een soepele zool. Je begint tenslotte niet direct op je top, dus met het opbouwen van je krachten kun je ook overstappen op een steeds stijvere zool en uiteindelijk bij een carbonzool uitkomen. Daarnaast is het de vraag in welk jaargetijde je het meest gaat fietsen. Ben je een liefhebber van mooi weer? Dan heb je baat bij een schoen die goed ademt en dus ook ventileert. Een goede ventilatie is onder andere belangrijk omdat je hiermee het vormen van blaren kunt voorkomen. Voor de koudere wintermaanden is het prettig als je voeten ook goed warm blijven. In dat geval kijk je naar dichte wielrenschoenen, eventueel met een overschoen. De overschoen kan goed van pas komen als je een wielrenschoen hebt die niet waterdicht is.

Een goede pasvorm

De pasvorm van de racefiets schoen is natuurlijk ook niet onbelangrijk. De beste wielrenschoenen koop je dan ook niet voordat je hebt gekeken naar de verschillende modellen. Ook dit kan per merk anders zijn. Dus als je overstapt naar een ander merk moet je er rekening mee houden dat deze schoen heel anders aan kan voelen dan je oude schoenen. Behalve het feit dat de maat kan afwijken, in sommige gevallen hebben we het dan over een tot twee maten, is ook de pasvorm zelf afwijkend per merk. Dit varieert van smal, normaal tot breed. Weet je van jezelf dat je smalle of juist brede voeten hebt, let hier dan extra goed op.

Passende accessoires

Naast de overschoen voor de winter zijn er nog meer accessoires die bijdragen tot een plezierige fietservaring. De juiste sokken vallen daar ook onder. Ze voorkomen dat je bijvoorbeeld in je schoenen gaat schuiven of dat je onnodig koude voeten krijgt. Want ook met de beste racefiets schoenen kan dat gebeuren. Sommige mensen kiezen ervoor om klikpedalen voor de mountainbike als accessoire op hun racefiets te zetten, maar dat is geen aanrader. Het pedaal van de racefiets is namelijk groter en met een ander soort pedaal kun je dus minder kracht zetten.

fietsschoenen

Wat voor soorten wielrenschoenen zijn er?

Wil je nu op de fiets stappen met de beste wielrenschoenen die er voor jou zijn, dan kun je naar de volgende soorten raceschoenen op zoek. Als beginnend wielrenner kies je voor een lichtgewicht schoen, met een soepele zool. Deze zijn vaak voorzien van een klittenbandsluiting. Voor extra steun let je er bijvoorbeeld op dat het klittenband symmetrisch over je wreef loopt. Je kunt het dan extra stevig aantrekken. Uiteraard moeten ook de schoenplaatjes die je gebruikt erop passen. Als meer ervaren fietser, die ook aan wedstrijden meedoet, kies je voor een schoen met draaisluiting en een carbon zool.

Onder de categorie wielrenschoenen vallen ook mountainbikeschoenen. In tegenstelling tot de gladde zool van een wielrenschoen, heeft deze schoen noppen op de hiel en aan de zijkant. Daarnaast zit er vaak een versteviging in de schoen om je tenen of hak te beschermen tegen de natuurlijke obstakels die je onderweg tegen kunt komen, zoals bijvoorbeeld een boomstronk. Naarmate je meer ervaring hebt in het mountainbiken is er ook bij deze schoensoort een stevigere zool verkrijgbaar om meer kracht te kunnen zetten.

Voor de amateurfietser die het fietsen graag met een wandelingetje combineert, is de trekkingschoen een aanrader. Je hebt een geïntegreerde schoenplaat in de zool, waardoor je onder het fietsen profiteert van extra grip op het pedaal. Tijdens het lopen heb je hier echter geen last van.

Met al deze zaken in je achterhoofd stap je met vertrouwen op de fiets en kun je het beste uit je wielrenschoenen halen.

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van de verschillende soorten wielren schoenen, waar je rekening mee kunt houden als je er een wilt aanschaffen en wat de beste zijn. Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel, laat dan gerust een reactie hieronder achter.

2 gedachten over “10x de beste wielrenschoenen van 2022”

Plaats een reactie