Wielrennen tijdens je zwangerschap, kan dat?

Tijdens je zwangerschap is het super goed om te blijven bewegen. Door iets aan sport te doen ga je fitter en sterker de bevalling in dan wanneer je dit niet doet. Echter zijn niet alle sporten even veilig. Zo worden sporten waarbij de kans op vallen of stoten in je buik aanwezig zijn afgeraden. Bovendien is het goed om met beleid te sporten en jezelf niet teveel uit te dagen. Je draagt immers flink wat extra gewicht mee.

Meer weten over wielrennen tijdens de zwangerschap? Lees dan vooral even verder!

Kun je wielrennen tijdens de zwangerschap?

Het wisselt per persoon hoe de zwangerschap verloopt en wat wel en niet kan. Daarom is het altijd goed om met de verloskundige te overleggen wat het beste bij jou past. Luister naar je lichaam en houdt er rekening mee dat je minder kan dan normaal. Ben je nieuw met wielrennen, dan is het wellicht beter voorlopig op je stadsfiets te blijven fietsen.

Schema voor wielrennen tijdens zwangerschap

Voor vrouwen die voor hun zwangerschap ook al op de racefiets zaten kunnen het volgende aanhouden:

  • Tot 12 weken kun je gewoon blijven wielrennen zoals je hiervoor ook deed. Let wel op dat je niet tot het maximale gaat en stopt als je pijn krijgt of een van de symptomen die later worden beschreven.
  • Vanaf 16 weken is het geen goed idee meer om te klimmen, omdat je buik in de weg van het stuur kan zitten. Daarnaast kun je beter niet meer in groepen of op drukke plekken fietsen om het valrisico te verkleinen.
  • Vanaf 20 weken kun je beter niet meer sportief buiten fietsen. Een goed alternatief is een fietstrainer of spinningfiets.

Wanneer moet je oppassen?

Heb je last van duizeligheid, kortademigheid, hartkloppingen, misselijkheid en/of overgeven, rugklachten, verlies van vruchtwater of bloed, harde buiken of krampen in je buik, plotselinge hoofdpijn of andere soort pijn. Dan heb je waarschijnlijk te intensief gefietst en doe je er goed aan even een pauze te nemen. Ga hierna weer verder in een rustiger tempo of vraag of iemand je op komt halen.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat dan gerust een reactie achter hieronder.

Plaats een reactie