Ontdek de 5 beste bidonhouders voor jouw fiets

Wielrenners weten dat fietsen niet alleen om de rit zelf gaat, maar ook om een levensstijl is. Dit omvat alles, van het plannen van een route tot wat je eet en drinkt tijdens de rit. Hydratatie is vooral belangrijk voor fietsers, omdat je bij warm weer tot wel twee liter water per uur kunt verliezen. De juiste bidonhouder houdt je water dichtbij en toegankelijk zonder te morsen of je fiets te verzwaren.

Het kiezen van de beste bidonhouder kan lastig zijn omdat er zoveel verschillende producten zijn. In deze blog lichten we toe wat de opties zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf, zodat je de bidonhouder kunt vinden die het beste bij je fiets past. Benieuwd wat de beste bidonhouders zijn voor je racefiets of MTB? Lees snel verder.

Wat zijn de beste bidonhouders?

Elite Vico Carbon bidonhouder – Keuze van de profs

De Elite Vico Carbon bidonhouder is gemaakt van carbon waardoor deze zeer licht is van gewicht (23 gram) en toch stevig om je bidon klemt. Door de hoge kwaliteit van deze bidonhouder is dit ook een favoriet van vele professionele wielrenners.

Wat deze bidonhouder bijzonder maakt is dat de houder druk zet op de bidon, waardoor deze goed blijft zitten en geen enkele ondergrond een probleem is. Je kan deze dus zowel gebruiken voor je racefiets als op je mountainbike. Alle standaard bidons met een diameter van 74mm passen prima in deze houder.

Voordelen

 • Extreem licht (23 gram)
 • Zekerheid dat je bidon goed blijft zitten bij elke ondergrond
 • Geschikt voor alle standaard bidons

Nadelen

 • Prijzig vanwege carbon

Elite Custom Race Soft Skin bidonhouder – Onze favoriet

De Elite Custom Race Soft Skin is gemaakt van versterkt glasvezel materiaal. Door dit materiaal worden trillingen geabsordeerd waardoor irritante geluiden worden voorkomen. De bidonhouder blijft hierdoor goed zitten en daarnaast is de bidonhouder makkelijk te monteren.

De bidonhouder is, naast glasvezel, voor een deel gemaakt van vervormbaar rubber. Hierdoor klemt de bidon goed en schuift dit in en uit met de breedte van de bidon.

Voordelen

 • Licht (42 gram)
 • Makkelijk te monteren
 • Ideel voor zware ritten van een gemiddelde fietser
 • Trillingen worden opgevangen dankzij het materiaal

Nadelen

 • Niet verstelbaar

BBB Cycling Fastcage BBC-41 bidonhouder – Voor verschillende maten bidons

Wat de BBB Cycling Fastcage BBC – 41 onderscheid van de andere bidonhouders, is dat deze verstelbaar is en je er dus verschillende maten bidons in kwijt kunt. De bidonhouder is sterk, handig en een goede prijs/kwaliteit verhouding. Wat ik zelf ook een pluspunt vind is de mooie vormgeving van deze bidonhouder.

Voordelen

 • Licht (42 gram)
 • Verstelbaar zodat verschillende soorten bidons passen
 • Strak design
 • Goede prijs/kwaliteit

Nadelen

 • Kan de eerste paar keer wat stroef aanvoelen

Tacx Ciro Bidonhouder – Minimalistisch design

De Tacx Ciro Bidonhouder is gemaakt van carbon omhulsd rond een kern van glasvezel en onderscheid zichzelf vooral vanwege het minimalistische, subtiele design. De bidonfles wordt door de houder stevig omsloten, waardoor deze goed blijft zitten. Oftewel, de perfecte bidonhouder voor op je wielrenfiets of mtb.

Voordelen

 • Licht (29 gram)
 • Bijzonder, minimalitisch design
 • Ideaal voor klimmers
 • Geschikt voor standaard bidons (75mm diameter)

Nadelen

 • Niet verstelbaar voor verschillende bidons

Saccon Bidonhouder X3 bidonhouder – Scherpste prijs

De Saccon Bidonhouder X3 is gemaakt van polymeer. De bidonhouder is geschikt voor bidons met een gemiddelde bidonmaat. De bidonhouder is gemakkelijk om je fiets te monteren en zorgt ervoor dat de bidon zelf ook goed blijft zitten.

Voordelen

 • Gemiddeld gewicht (66 gram)
 • Geschikt voor de gemiddelde biddon
 • Goede prijs/kwaliteit

Nadelen

 • Niet verstelbaar

Waarom is het belangrijk om een bidonhouder te hebben?

Een bidonhouder is wat elke fietser nodig heeft om water of sportdrank mee te nemen. Het kan ook een kooi, houder of frame worden genoemd. Ze zijn meestal gemaakt van kunstof, maar er zijn ook van lichtgewicht carbon.

Bidonhouders zijn belangrijk voor fietsers omdat ze je helpen om gehydrateerd te blijven tijdens lange ritten. Naast water doen wielrenners of mountainbikers vaak ook isotonic drink in hun bidon voor extra hydratatie en energie.

Bidonhouders komen in verschillende maten voor. Sommige modellen bieden ook een plek om andere dingen op te slaan, zoals energierepen en gereedschap.

Aan welke eisen moet de beste bidonhouder voldoen?

Een bidonhouder is een onmisbare accessoire voor elke fietsliefhebber. Het is belangrijk dat je als fietser de juiste maat bidonhouder voor je fietsframe hebt en past bij je rijstijl en comfortniveau. Hieronder staan een aantal eisen waar de beste bidonhouder aan moet voldoen.

Gemaakt van licht materiaal

Het mariaal waar je bidonhouder van is gemaakt is van belang. De beste bidonhouders zijn licht van gewicht waardoor ze geen extra gewicht aan je racefiets of mtb toevoegen. Vooral voor klimmers is het van belang dat je zo licht mogelijk bent, zodat je sneller die berg op komt.

Goede aerodynamica

De aerodynamica van een bidonhouder is belangrijk, zodat de bidonhouder je niet afremd. Een bidonhouder die te breed is kan veel wind vangen, waardoor je meer afgeremd wordt dan nodig.

Stevige bevestiging van bidon

Bidonhouders moeten gemakkelijk te installeren en te verwijderen zijn, maar ook goed vast zitten aan je fiets. Wanneer je door het bos gaat of over kasseien, de bidon en houder moeten blijven zitten. Naast de houders is het van belang dat de bidon past en goed blijft zitten. Een bidon verliezen onderweg kan erg gevaarlijk zijn voor jezelf en voor andere weggebruikers. Met name wielrenners die in groepen fietsen moeten opletten dat ze een bidon hebben die goed past in de houder.

Passend bij je fiets

Als je een volledige zwarte racefiets of mountainbike hebt, dan wil je natuurlijk het liefste een zwarte bidonhouder. Een witte bidonhouder zou namelijk gek staan. Als je de mogelijkheid hebt, kies dan een bidonhouder die qua vorm en kleur goed bij je racefiets of mtb past. Het kan natuurlijk zijn dat je er niks om geeft, dan is de kleur niet zo van belang maar de vorm nog wel.

We zijn aan het einde gekomen van deze blog. Hopelijk hebben we je een goed idee kunnen geven waar een bidonhouder aan moet voldoen en wat volgens ons de beste in de markt zijn. Heb je een vraag of opmerking na het lezen van deze blog. Laat dan gerust een reactie hieronder achter.

Plaats een reactie