8 Tips voor wielrennen in de regen

Als je graag op de fiets stapt om te gaan wielrennen, dan weet je dat het best een opgave kan zijn om op die racefiets te stappen als het regent. Het hoeft echter niet zo erg te zijn als het klinkt, als je eenmaal op de racefiets zit en lekker aan het fietsen bent dan heb je niet meer door dat het regent. Het moet natuurlijk niet met bakken uit de lucht komen.

Hieronder lichten wij 5 tips toe zodat jij goed voorbereid op je racefiets kunt stappen en je fietsrit alsnog een succes kan worden ook al regent het.

1. Draag de juiste kleding

Zorg dat je de juiste kleding draagt als het regent of als je regent verwacht tijdens het wielrennen. Je kan het best een regenjack aantrekken of meenemen. Op deze manier zorg je dat je bovenlichaam droog blijft tijdens het fietsen. Je bovenlichaam gebruik je niet zo veel tijdens het fietsen, dus het is wel zo fijn als deze droog blijft zodat je het niet koud krijgt.

Verder is het nog verstandig om, afhankelijk van de temperatuur, overschoenen te dragen. Hierdoor kan je voorkomen dat je voeten nat worden. Het is erg vervelend om met natte voeten te moeten fietsen, daarnaast gebruik je ook deze niet zo veel dus worden ze langzaamaan koud. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

2. Zorg dat je opvalt

Probeer felle kleding aan te trekken met opvallende en reflecterende details. Als het hard regent dan is het zicht minder en is het lastiger voor automobilisten om je te spotten. Door opvallende kleding te dragen help je ze een beetje.

3. Probeer niet in het donker te fietsen

Dit klinkt logisch, maar toch goed om even in je achterhoofd te houden. Probeer niet te laat op de avond te gaan fietsen als het al bijna donker wordt. Mocht je dit niet kunnen voorkomen, kies dan fietspaden uit die goed verlicht zijn. Dit is prettig voor jezelf tijdens het fietsen, aangezien je meer kunt zien, maar ook voor andere verkeersgebruikers.

4. Gebruik verlichting

Tijdens de herfst en winter periode zijn de avonden wat korter, het is daarom verstandig om tijdens het wielrennen wat lampjes mee te nemen. Mocht het beginnen te schemeren kan je deze aanzetten en dat zorgt voor nog beter zicht. Veiligheid staat voorop en met wat verlichting help je niet alleen anderen maar het is voor jezelf ook prettiger.

zichtbaarheid tijdens fietsen
Zorg voor wat verlichting als je in het donker fietst

5. Zorg dat je je ketting goed schoonmaakt

Als je een rondje in de regen hebt gefietst dan is de kans groot dat er een hoop vuiligheid aan je ketting zit. Dit vuil op de ketting tast de levensduur aan. Wil je dus zo lang mogelijk met je materiaal doen dan is het wijs om je racefiets schoon te maken na je fietstocht.

6. Rem op tijd en niet te hard

Als het regent dan zullen de wegen gladder zijn, houd hier rekening mee als je remt. Je remweg zal korter zijn dus het is slim om op tijd te remmen en daarnaast niet te hard. Als je te hard remt en je zit net op een erg glad stuk weg dan ga je onderuit. Beter een paar keer rustig de rem indrukken dan in één keer heel hard.

7. Rijd niet door grote plassen water

Het is niet slim om door grote plassen water te gaan rijden. Ten eerste omdat je niet kunt zien wat er in die plas met water ligt en ten tweede kan dit voor aquaplanning zorgen. Er kan dan namelijk een waterlaag ontstaan tussen de band en de weg waardoor het sturen lastiger wordt en je onderuit zou kunnen gaan. Mocht je de plas niet kunnen ontwijken, probeer dan niet te hard te gaan en rechtdoor te blijven sturen.

8. Pas de bandenspanning iets aan

Als er iets minder spanning staat op je fietsbanden dan zorg je er voor dat het oppervlak tussen je band en de weg groter is. Hierdoor heb je meer grip. Uiteindelijk zal je dit zelf even moeten aanvoelen of je het prettig vindt. Een halve bar minder in de band zou voldoende moeten zijn.

Wil je niet wielrennen in de regen? Er is een alternatief!

Mocht je niet graag willen wielrennen in de regen, dan is er gelukkig een alternatief! Je kan namelijk binnen fietsen, wat ook wel bekend staat als indoor cycling. Denk aan fietsen op een hometrainer, spinningbike of fietstrainer.

Het voordeel van indoor cycling is dat je op elk moment van de dag kunt fietsen, ongeacht het weer buiten. Je kunt niet alleen fietsen op natte en koude dagen, maar ook ’s avonds als het buiten te donker is om veilig te fietsen. Een ander groot voordeel van indoor cycling is dat je in je eigen tempo kunt fietsen zonder dat je het in de kou hoeft te doen, terwijl je toch de vruchten plukt van het fietsen!

Voor degenen die op zoek zijn naar een intensievere training op de fiets, maar dat niet kunnen vanwege ruimtebeperkingen, is indoor cycling perfect. Met indoor cycling kun je in je eigen tempo fietsen zonder dat je dat buiten hoeft te doen.

We zijn nu aan het einde gekomen van deze blogpost. Hopelijk heb je wat gehad aan onze tips en kan je nu goed voorbereid gaan wielrennen in de regen. Mocht je nog opmerkingen of vragen hebben na deze blogpost, laat dan gerust wat achter in de reacties hieronder.

Plaats een reactie