Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Fietsen is een sport waarbij je verassend veel calorieën kunt verbranden. Allereerst verbrand je tijdens het uitvoeren van de activiteit veel calorieën en je kunt het na een tijdje oefenen ook nog eens lang volhouden. Hierdoor loopt de calorie teller flink op! Pas echter wel op dat je het aantal niet overschat.

Wil jij weten hoe je de meeste calorieën verbrand met fietsen? Lees dat snel verder!

Ontspannen fietsritje vs. actief wielrennen

Je kunt natuurlijk een rustig ritje op de fiets naar de supermarkt niet vergelijken met een sprintje trekken tijdens het wielrennen. Bovendien kan het ook nog uitmaken of je op een zomerse dag gaat fietsen of op een ijskoude winterdag.

Bij intervaltraining zoek je je maximale zuurstofverbruik (VO2 MAX). Met de training zelf verbrand je wellicht maar beperkt aantal calorieën, maar na de training kan dit aantal nog verder oplopen.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op het aantal calorieën die je verbrand tijdens het fietsen. Zo is er de afstand die je aflegt, de snelheid waarmee je fietst en hoelang je training is. Daarnaast hangt het af van je persoonlijke gewicht, lengte en lichaamseigenschappen.

MET-waarde

Een manier om het aantal verbrande calorieën te meten is het toepassen van de MET-waarde. De MET-waarde kun je gebruiken om uit te rekeken wat de totale energieverbruik van een instanning is. Het antwoord blijft echter altijd een schatting vanwege de persoonsafhankelijke factoren.

De MET-waarde formule is een fijne formule om het aantal calorieën die je verbrand te berekenen. Energieverbruik per minuut kcal/min = (MET-waarde * 3,5 * gewicht) / 200.

Afhankeklijk van de zwaarte van de inspanning is de MET-waarde hoger. Doordat gewicht ook een factor is, zul je zien dat iemand met een zwaarder gewicht meer calorieën verbrand.

KM/uurMET -waarde
16-18 km/uur6,2
19-21 km/uur7,2
22-24 km/uur9
25-29 km/uur11
30-31 km/uur12,8
32-34 km/uur14,8
35+ km/uur16,4

Calorieën berekenen met de MET-waarde formule

Nu we bekend zijn met de MET-waarde laat ik zien hoe je deze toe past. Stel je hebt een fietstocht gefietst van 25 km/uur dan kies je de MET-waarde 11. Als je 70 kilo weegt gebruik je ’70’ op de plek van het gewicht.

De MET-waarde formule is: Energieverbruik per minuut kcal/min = (MET-waarde * 3,5 * gewicht) / 200.

Als je het invult met de bovenstaande getallen krijg je: (11*3,5*70)/200 = 13 kcal/minuut. Let op dat dit per minuut is. Als je één uur hebt gefietst is dat 13*60=780. In totaal heb je dus 780 kcal verbrand tijdens je fietstraining.

Hoe verbrand je de meeste calorieën met fietsen?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan je dus meer calorieën verbranden door harder te fietsen. Daarnaast help het ook om langer aan een stuk door te fietsen, waardoor je in totaal meer calorieën verbrand.

Sommige mensen merken dat ze het makkelijk kunnen volhouden om lang te fietsen, maar het lastig vinden om continu op hoge snelheid te fietsen. Is je doel om zoveel mogelijk calorieën te verbranden, dan kun je dus het beste op een tempo fietsen dat je voor langere tijd kan vasthouden. Onder aan de streep heeft dit dan het beste resultaat.

Afvallen door te fietsen

Kort samengevat, fietsen is een topsport wanneer je veel calorieën wilt verbranden. Wilt je echt afvallen, dan is alleen heel veel fietsen helaas niet genoeg. Het is erg moeilijk om af te vallen zonder je eetgewoontes te veranderen. Probeer gezondere keuzes te maken, zoals minder geraffineerde suiker, teveel koolhydraten en verzadigd vet. Vul dit aan met groenten en fruit, juiste vetten en een goede algehele balans. Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Mannen verbranden bijna altijd bij hetzelfde rondje meer calorieën dan een vrouw die hetzelfde rondje fietst. Dit heeft ermee te maken dat mannen over het algemeen meer spierweefsel hebben. Spierweefsel verbruikt meer energie en hierdoor worden er bij mannen meer calorieën verbrand. Dit is ook de reden waarom de dagelijkse aanbevolen aantal calorieën bij een man hoger is dan bij een vrouw.  Het Voedingscentrum gaat uit van een gemiddelde per dag van 2.000 kilocalorieën (kcal) voor vrouwen en 2.500 kcal voor mannen.

Calorieën meten met je sporthorloge

Een sporthorloge kan heel nauwkeurig meten hoe ver en lang je hebt gefietst. Echter kan het aantal verbranden calorieën per sporthorloge nogal verschillen. Een sporthorloge berekend het aantal verbranden calorieën door te kijken naar leeftijd, geslacht, hartslag en beweging. Hoe meer factoren hoe nauwkeuriger deze inschatting kan worden gedaan.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. Ik hoop dat je iets meer te weten bent gekomen over het verbranden van calorieën tijdens het fietsen. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat je van het fietsen geniet en niet volop gefocust bent op het verbranden van calorieën. Als je iets doet wat je leuk vindt, hou je het immers langer vol!

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat dan gerust een reactie achter hieronder.

Plaats een reactie