7 tips voor wielrennen in de winter

Wielrennen is een geweldige vorm van beweging die je het hele jaar door kunt doen, zelfs in de winter. Het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn voor als je gaat fietsen in de winter.

Hieronder zullen we 7 tips toelichten zodat jij goed voorbereid je racefiets op stapt als je gaat fiesten in de winterperiode.

7 tips voor als je gaat wielrennen in de winter!

Wanneer de temperatuur daalt en de sneeuw begint te velen, dan zullen de meeste eerder aan skiën of langlaufen denken dan aan wielrennen. Wielrennen is namelijk niet echt een winteractiviteit, maar toch kan je prima fietsen tijdens de winter als je maar goed voorbereid de fiets op stapt.

Hieronder volgen enkele tips zodat je goed voorbereid kunt gaan fietsen!

1. Kleed je op de juiste manier

Fietskleding is onmisbaar als je in de winter van je rit wilt genieten. Wielrennen in je korte broek en shirt gaat te koud zijn in de winter. De kleding moet kou, water en wind buiten houden. Uiteindelijk wil je dat je comfortabel buiten kunt fietsen, of je nu voor een korte of lange fietsronde gaat.

Als je aan het fietsen bent dan beweeg je in principe alleen je benen. De rest van je lichaam beweeg je niet en daar zal je het sneller koud krijgen. Belangrijk dus om je goed aan te kleden.

Als het écht koud is zullen een lange fietsbroek of beenwarmers prettig zijn. Denk ook aan goede fietshandschoenen, fietssjaal, buff of ondermuts en aan goede fietssokken. Tenslotte zijn overschoenen ook geen overbodige luxe!

2. Bescherming van je fiets en jezelf

Als je gaat fietsen in de winter dan is het niet heel gek als er sneeuw of viezigheid via je banden de lucht in gaat. Deze viezigheid kan tegen je onderrug aanspatten, maar het kan ook tegen je fiets zelf aankomen. Steentjes zouden ook omhoog kunnen springen. Door een spatbord te bevestigen kan je dit voorkomen. Zo bescherm je je fiets van mogelijkhede beschadigingen en viezigheid maar ook jezelf.

3. Zorg voor voldoende grip

Als je gaat fietsen in de winter dan kan het nogal eens glad zijn, helemaal als je door de sneeuw moet. Zorg er daarom voor dat je banden nog voldoende grip hebben. Als je een racefiets hebt dan is het verstandig om even goed te checken of de banden nog niet versleten zijn. Als je echt oude banden hebt dan zullen deze minder grip hebben.

Heb je een mountainbike tot je beschikking? Dan is het wellicht verstandiger om daar voor te kiezen. Een band van een mountainbike heeft namelijk zeker voldoende grip!

4. Let op waar je fietst

Let goed om waar je fietst als het sneeuwt. Bij tip 3 gaven we al aan dat voldoende grip belangrijk is, maar daarnaast is het nét zo belangrijk om op te letten waar je fietst. Probeer daarom voordat je een rondje gaat wielrennen goed na te denken over wat de meest veilige route is. Kies voor wat schonere fietspaden in plaats van weggetjes die wat afgelegen liggen.

fietsen op schone wegen
Kies voor schonere fietspaden tijdens de winter

5. Zorg dat je opvalt

In de winter is het zicht minder goed waardoor andere verkeersgebruikers je minder snel zullen zien. Daarnaast zijn wegen gladder en duurt remmer langer. Beide belangrijke redenen om te zorgen dat je goed opvalt en snel gezien wordt door andere verkeersmisbruikers zoals auto’s.

Het dragen van opvallende kleding zal er voor zorgen dat je wat meer opvalt. Denk hierbij aan felle kleding met reflecterende details.

Daarnaast wordt het in de winter vroeg donker. Het is daarom verstandig om te zorgen dat je altijd wat fietslampjes bij je hebt.

Wil je veilig kunnen fietsen in de donker? Lees dan onze blog over de beste fietsverlichting.

6. Houd je fiets goed schoon

Zorg dat je je fiets goed onderhoud. In de winterperiode zal je fiets een stuk sneller vies worden dan in de zomerperiode. Je moet rekening houden met modder, sneeuw en pekel dat op het wegdek ligt. Dit kan je frame en wielen aantasten. Wil je dat je fiets zo lang mogelijk mee gaat, zorg dan dat je je fiets goed schoonmaakt na een fietstocht in de wintermaanden.

7. Erg slecht weer? Er is een alternatief!

Is het heel slecht weer in de winter? Sneeuwt het heel hard of is het ver onder de 0 graden? Maar wil je toch fietsen? Gelukkig is er dan een alternatief en kan je ook binnen fietsen. Binnen fietsen kan je doen door je racefiets aan een fietstrainer te hangen of door te gaan sporten op een spinningfiets.

We zijn aan het einde gekomen van deze blogpost. Hopelijk hebben we je voldoende tips kunnen geven zodat je goed voorbereid kan gaan wielrennen in de winter! Heb je nog vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel. Laat het ons dan weten in de reacties hieronder.

Plaats een reactie